на живо

България ще бъде домакин на европейското по волейбол

Шампионатът ще се проведе през 2026 г.

България ще бъде домакин на европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 г. Това съобщиха от родната федерация. 

Шампионатът ще се проведе в 4 държави, като до момента е ясен само още един домакин - Румъния.

У нас ще се играят мачовете от една група, четири осминафинала и два четвъртфинала. Така беше и през 2023 г., когато град-домакин беше Варна. 

Снимка: cev.lu

През 2015 г. европейското отново акостира у нас, като финалът беше в София. Три години по-късно България и Италия си поделиха домакинството на световното първенство. През 2021 г. женските тимове спориха за титлата на Стария континент в 4 страни, като един от градовете-домакини беше Пловдив. 

Все още не е ясно къде ще се играят мачовете през 2026 г. Предстоят срещи с представители на различните общини.

"Изключително съм горд и щастлив от факта, че ще приемем ЕвроВолей 2026. Този турнир е специален за всички. За първи път европейският шампион ще спечели автоматично квота за Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. Затова Управителният съвет на федерацията гласува доверие на доказания италиански треньор Джанлоренцо Бленджини. Договорът му е дългосрочен и ще работи само в националния отбор. От името на федерацията мога да обещая, че всички отбори, които ще гостуват в България, ще се чувстват на гости при приятели", заяви президентът на родната федерация Любо Ганев.