на живо

Една за всички, всички за нея! (ВИДЕО)

Тежка контузия. Прогноза - 4-6 месеца възстановяване. На 42-рия ден Мирослава Паскова тренира за европейско

Една за всички, всички за нея! (ВИДЕО)

"Много обичам тази игра, чувствам се фантастично, че мога да правя това, което обичам да правя!"

Не е нужно да чуете тези думи от Мирослава Паскова, за да знаете, че обича тази игра. Нужно е само да я наблюдавате – по време на тренировка, по време на мач или дори по време на възстановяване от сериозна контузия.

Мира, както всички я наричат, е един от тези последни мохикани на българския спорт. За нея националният отбор продължава да е мечта, а не задължение, а фланелката с герба носи с чест и отговорност.

Тя е Мирослава Паскова.

Капитан на женския национален отбор по волейбол.

На 31 май тази година 27-годишната волейболистка получи шестата си поредна контузия в последните години.

"Минават ти тъмни мисли от рода на – "Пак ли?", "Защо все на мен?", със сигурност ги има и тези моменти, но движещата сила е, че ставаш по-силен.

Това е част от играта. Никой не е застрахован, това, че съм аз – от една страна ме радва, защото знам възможностите си, знам, че ще се върна".

Първи мач от тазгодишната Лигата на нациите. Трети гейм срещу Хърватия и едно лошо приземяване на Мирослава.

Диагнозата идва бързо - счупена костица на глезена, която налага спешна операция.

"Първоначалните прогнози бяха между 4-6 месеца да се възстановявам, днес е 65-и ден след операцията и вече съм в залата. Според плана - малко избързваме, но ако има проблеми, решаваме на място."

Лекарите й предричат възстановяване минимум 4 месеца след операцията. Тя обаче подновява тренировки с националния отбор по волейбол на 42-рия ден след интервенцията.

"Ако осъзнаеш какво ти се е случило, се завръщаш по-мъдър, връщаш се по-добър. Но най-важното е да докажеш първо на себе си, че можеш."

С бързото си възстановяване, капитанката на България изумява лекарите, но всъщност – на третия ден след операцията, тя вече е в залата.

"Използвах времето да усъвършенствам детайлите в играта. Тези мисли минаваха през главата ми, че най-накрая намирам време да изчистя детайлите, които иначе неглижирам."

Мирослава Паскова влезе в битка с времето, за да бъде част от предстоящото европейско първенство. И с много воля, и труд – като истински капитан, тя успя.

България е в група с настоящия европейски шампион Италия и отборите на Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Швейцария.

"Ако имам възможността да вляза, да играя и да помогна, ще вляза независимо от формата си. Капитанската лента е просто формалност. Искам да видя отборния дух, как всеки се застъпва за всеки, как се държим в трудните моменти, защото със сигурност и както винаги казва, трудът да се материализира."

 "Тя е характер. Ако имаме повече хора като нея, ще бъдем на едно съвсем различно ниво", признателен е Мичели.

bTV Media Group ще излъчва европейското първенство за жени. Шампионатът на Стария континент започва следващата седмица на Апенините, а мачовете на националния отбор може да гледате пряко в ефира на спортната телевизия RING, онлайн на сайта на btvsport.bg, както и на платформата VOYO.