на живо

Италианец напусна клуба си, за да поеме волейнационалите

Качествата му са безспорни, заяви президентът на федерацията Любомир Ганев

Джанлоренцо Бленджини е новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Българската федерация и доказаният италиански специалист подписаха договор за 3 години, в който е заложена опция за удължаване с още 2.

Бленджини, който води Лубе в продължение на 3 сезона и половина, прие изискването за пълен ангажимент само и единствено към "лъвовете", като освен директната работа с представителния тим той ще се занимава и с подрастващите национали.

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим. Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас."

"В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика", добави Ганев.

"Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати", завърши президентът на БФВ.

Бленджини, който наследава на поста Пламен Константинов, бе начело на Италия между 2015 и 2021 г.