на живо

Константинов: Казийски може да е импулс, но няма да пребиваме наред (ВИДЕО)

Да не го товарим с нереалистични очаквания, призова волейболният селекционер пред bTV

Завръщането на Матей Казийски в националния отбор би дало импулс за развитието на волейбола у нас. Тoва заяви специално пред bTV селекционерът Пламен Константинов. Според него обаче това не може да поражда свръхочаквания за успехи.

"Дайте да оставим Матей Казийски на спокойствие. Има човекът да си изиграе финал в Италия. Ако прецени, е добре дошъл. Не е въпросът, че Матей ще дойде и ще бием всички наред. Не е там ключът. Матей може да е импулс за всички млади състезатели, въобще за волейбола ни, който е в застой в последните години."

"Но да не го вкарваме и него във филма, че едва ли не идва и ставаме европейски шампиони, отиваме на Олимпиада и пребиваме всички. Нека не го товарим с нереалистични очаквания. Стига с тази дъвка.", заяви Константинов при завръщането си на родна земя, след като изведе Локомотив (Новосибирск) до бронза в Русия.

"Този медал ми е най-трудният, защото имахме много проблеми през сезона - 6 операции и 2 счупени ръце. Стари травми, кръстове, колена - амортизация доста години при някои състезатели. При счупените ръце са пръсти. В националния отбор извикаха играча, там се получи на лагер и не игра почти 3 месеца и половина, докато се възстанови. Аз им казах, че тази година не съм бил треньор, а директор на болница!"

"Имам още една година договор и ще си го изпълня, ако няма форсмажорни обстоятелства. То винаги е двустранно, а не едностранно желанието.", каза треньорът.

По станала вече негативна традиция селекционерът е срещнал пореден отказ на част от националите да играят за България в някои от турнирите през лятото.

"Не е ясно с какъв състав ще отидем в Италия. Някои не искат да играят в Лигата на нациите, както обикновено. Аз съм водил разговори с всички на тази тема. Очевидно е, че не всички възприемат националния отбор като нещо, което не е пожелателно, а задължително. От днес за утре няма как да стане. В крайна сметка, ако един състезател не иска да играе, и да го накараш насила - няма да е по-различен. Ще се съобразим с желанието на някои."

"Това е един от основните проблеми на националния отбор в последните години - винаги има трима, които искат и четирима, които не искат. На следващата година тези, които не са искали - искат, и обратното. И така никога не се събират, като е малък изборът. Не ми харесва, но това не е въпрос на треньорски решения. Федерацията трябва да наложи правила, които да се спазват от всички.", коментира Константинов.