на живо

Пламен Константинов: Трябва да пречупим пораженския манталитет

Феновете са шампиони, но отборът не е готов да играе пред такава публика, каза треньорът на волейболистите ни

Пламен Константинов: Трябва да пречупим пораженския манталитет

"Истината е, че на това домашно европейско първенство шампионът е публиката. Тя е фантастична във всеки един мач. Истината е, че отборът ни не е готов да играе пред такава публика, не е свикнал. Мисля, че тези очаквания, тази атмосфера, повече ни пречеха, отколкото ни помагаха в игра. Аз очаквах, че това напрежение може да е в самото начало, защото знам, че на тренировка показват неща, които обаче не се виждат в мач, засега.

Снимка: cev.lu

Има потенциал, но трябва да се научим, че на голямото ниво най-важното е да го покажеш този потенциал и да го разкриеш в мач, а не на тренировка", каза след отпадането ни от Евроволей 2023 треньорът на България Пламен Константинов. "Лъвовете" отстъпиха с 0:3 на Франция на 1/8-финал, игран във Варна.

"Може би дългият период, в който отборът губи от големите отбори, пък и от конкуренти, които са от средно европейското ниво, се отразява и се създава един пораженски манталитет, който трябва да бъде пречупен, ако искаме да се върнем и да се приближим към топ отборите.

В момента сме един отбор от средно европейско ниво с потенциал. Двата мача с топ отборите показаха, че мястото ни все още реално не е там, ние сме под тях.

Снимка: cev.lu

Генерални изводи сега да се правят според мен е безсмислено. Нито ще донесе някаква полза на някои от по-младите състезатели, изведнъж да бъдат включвани и да се ходи с тях на олимпийска квалификация, според мен няма смисъл от чак толкова много промени. Козметични промени ще има.

Да се зачерква всичко – няма смисъл. Шансовете са само в бъдеще. Трябва дългосрочна стратегия и дългосрочно планиране с подмладен отбор, който да набира опит и сам да започне да пише своята история. Всичко трябва да бъде планирано на олимпийски цикли.

Снимка: cev.lu

Безспорно сме аутсайдери в квалификацията, там има фаворити, които последните четири години са в медалите на големи първенства, но аз го казвам от гледна точка на това напрежение, което някои състезатели не са готови да го носят", каза още Гибона.

Снимка: cev.lu

Снимка: cev.lu