на живо

Почина легенда на българския волейбол и ЦСКА (СНИМКИ)

България загуби без време трикратната европейска шампионка Мая Стоева

 

Месец, след като България изгуби без време легендата на мъжкия баскетбол Атанас Голомеев, същата злочеста съдба последва и една от емблематичните фигури в женския волейбол у нас, дългогодишен нападател на националния отбор и на ЦСКА.

Българският спорт и в частност волейбол остава без трикратната европейска шампионка с държавния ни тим и с „червените“ от края на 70-те години и началото на 80-те години на 20 век – Мая Стоева.

Мая Стоева си отиде от този свят на 68-годишна възраст, след смела и продължителна битка с коварна болест. Тя е родена на 7 май 1955 г. в София. Легендата е четири пъти републикански шампион с ЦСКА.

Първите си стъпки във волейбола Стоева прави в школата на известното треньорско семейство Фани и Райчо Шаханови. Тя бързо се превръща в основна фигура в ЦСКА и националния отбор.

На клубно ниво в Европа, Мая Стоева е два пъти носител на Купата на европейските шампионки (КЕШ) с „червените“: през 1979 и 1984 г., а освен това печели с родния си клуб и Купата на националните купи (КНК) през 1982 г.

С националния отбор на България връх в кариерата на Стоева е бронзът от олимпийските игри в Москва през 1980 г. Тя е европейска шампионка през 1981 г. пред пълните трибуни на зала „Универсиада“ в София и под ръководството на славния треньор Васил Симов. Има бронзов медал от европейското първенство през 1979 г.