на живо

Сашо Попов пред bTV: Играхме и работихме без пари, дано това е минало

Волейболният ЦСКА подписа 5-годишен договор за спонсорство с компанията за залози на Цветомир Найденов

След години на финансов колапс мъжкият волейболен тим на ЦСКА се сдоби с нов благодетел. Генералният спонсор на баскетболния отбор на "червените" и на футболния ЦСКА 1948 - Цветомир Найденов, е постигнал договорка и с волейболния клуб.

Наскоро компанията за залози стана спонсор и на баскетболния ЦСКА, а това предизвика противоречиви реакции в цесекарската общност. Недоволството е свързано с противопоставянето между ЦСКА и ЦСКА 1948 във футбола.

"Подписахме 5-годишен договор, който ни дава хоризонт за действие, за да излезем малко от злободневието си, от битовизмите, които така или иначе са ни налегнали от години и можем отсега да правим планове за следващата година, което е много важно за нас", заяви президентът на клуба Александър Попов пред bTV.

Снимка: Lap.bg

Той посочи, че предложението за подкрепа от букмейкъра е предпочетено след разговори и с други компании. "Спонсорството в България е труден въпрос. За мен винаги е било много важно в ЦСКА да идват хора, които имат отношение към клуба, към децата, да имат ценностна система и съм много щастлив, че в последните години започваме да подписваме с такива хора, което ни дава мисъл да разсъждаваме върху огромната тема за материалната база, защото ние имаме два проблема – първо материална база, след това дългосрочност на инвестициите."

По думите му акцентът ще падне върху развитието на школата. "Материалната база дали е "Васил Симов", или построяването на нова зала – винаги стои на дневен ред, но благодарение на такива спонсори, ще се опитаме в следващите години да ги решим. Ние понеже сме ЦСКА, искаме всичко веднага. Искаме след 8-9 шампионски титли на "Марица" да бъдем конкурентни на тях, искаме колкото се може по-бързо да се приближим до скъпия отбор на "Хебър", искаме, колкото се може по-бързо да построим зала като новата на "Левски", т.е. искаме, искаме, искаме."

"Трябва да тръгнем отнякъде – с привличането миналата година на един спонсор, сега с привличането на друг, започваме малко, бавно всеки един от тези проблеми. Надяваме се скоро да имаме високи спортни цели и да ги реализираме, но да ги кажем в момента, в който реалистично можем да ги постигнем. Всеки може да каже, че иска да стане шампион, но когато застанем и погледнем, и можем реалистично да кажем "ние можем да направим това и това", смятам, че бързо ще го постигнем."

"Реалистично е да мислим, че можем да станем първи, защото има три, четири отбора по-финансово обезпечени, но това е процес, но с подписването на тези договори вървим към реализирането на този процес."

Снимка: Lap.bg

Дългосрочността на договора е това, което е ключово при избора на партньор. "В момента, в който имаме визия за бъдещето, ние сме готови да правим всички тези компромиси, които сме правили – да играем без пари, да правим всички тези компромиси с треньори и състезатели заради името ЦСКА. Надявам се всички тези лоши неща да са в миналото и да тръгнем по реализирането на спортните си цели."

Той изтъкна, че ЦСКА е единственият клуб в България, който плаща наем и консумативи в залите, в които спортуват състезателите му.

"Изминалото лято, с оглед на икономическата ситуация в света, беше трудно за нас. Ние сме единственият клуб в България, който плаща наем и консумативи в залите, в които спортуват състезателите ни. Като пример ще дам януари месец, за който тези разходи възлизаха на 50 000 лв."

Попов добави, че мъжкият отбор е изцяло променен, а Антонина Зетова и Ивайло Стефанов ще ръководят школата на ЦСКА.