на живо

Владимир Николов пред bTV: Трудните моменти калиха Алекс (ВИДЕО)

Волейболната легенда - за израстването на сина му преди решителния мач №5 за титлата в Италия

 

Александър Николов е израстнал не само физически, но и във всички елементи на играта, а трудните моменти в последната година са го калили и подготвили за големите мачове. Това сподели в специално интервю пред bTV бащата на волейболния талант - легендата Владимир Николов.

Той говори преди решителния мач №5 между Лубе Чивитанова на Алекс Николов и Тренто на Матей Казийски за шампионската титла в Италия. Николов-старши коментира и евентуално завръщане на бившия му съотборник Казийски в националния отбор.

"Точно преди една година и две седмици очаквахме с нетърпение финалите на колежанското първенство в Америка и не сме и предполагали, че може да сме тук сега. Затова животът е интересен... Алекс порастна най-вече физически, но и технически напредна във всички елементи. Развитието на младите състезатели се случва цялостно."

"Той мина през доста трудни моменти тази година. Моменти, които каляват. Както е казал Ницше "Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен". Той оцеля през не един или два проблема тази година. Имаше един катарзис преди два месеца - на 7 март, в мача им срещу Халбанк в Шампионската лига. В момента е определено по-силен на база на натрупания опит."

"Казвам на Алекс да не мисли за важността на срещата, а за техническото изпълнение на различните елементи и тактическата подготовка. В момента има някаква болка в гърба, която му се е появила. Казах му да стиска зъби, защото всички могат да играят, когато са в кондиция. Той трябва да покаже, че може да играе и когато го боли."

"Матей е изключително трудно да бъде победен, тъй като е много можещ волейболист. Важно е да бъде победен отборът на Тренто, който беше фаворит в четвъртия мач. Тренто е фаворит и сега. Надявам се да видим хубав волейбол и нека по-добрият отбор победи."

"Не знам какво ще се случи с Матей, но фактът, че не е казал "Не" на националния отбор на мен ми дава надежда, че можем тези двама наши състезатели, които ще играят днес един срещу друг, да ги видим и заедно срещу Италия на европейското първенство. Вярвам, че ще изглеждаме различно и дори самото присъствие на Матей ще позволи на България да се класира на Олимпиада, пък какво остава, ако всички сме заедно и покажат какво могат."