на живо

15-годишен фен на Спартак спаси повече от 100 души при атентата в Москва

Видях човек, застрелян пред очите ми, не мога да спра да мисля за това, разказва Ислам

Той е само на 15 години. Но вече е герой. Ислам Халилов направи обиколка на стадиона на Спартак Москва, запозна се с футболистите и получи подаръци (фланелка с неговото име и абонаментна карта за всички домакински срещи).

Той е гардеробиер в Crocus City Hall и е бил на работа по време на терористичната атака в петък вечер.

Тийнейджърът е успял да помогне при евакуацията и да изведе невредими повече от 100 души от сградата.

"Видях човек, застрелян пред очите ми, не мога да спра да мисля за това", споделя Ислам за преживяното.

Най-голямото дете е в семейството. Родителите му са от Киргизстан, самият той е роден в Русия и подкрепя с цялото си сърце Спартак Москва.

Близо година ученикът работи на половин щат в гардероба на концертната зала, където на 22 март се разигра трагедията.

"Първо чухме някакви странни звуци на първия етаж. Решихме, че може би е дошла някоя шумна компания. Тогава видях как хората започнаха да бягат от посоката на стълбите и ескалатора. Веднага разбрах, че нещо не е наред.

Разбрах, че ако не реагирам, ще загубя живота си и живота на много хора. Честно казано, беше много страшно. Когато бях сред тълпата, вървейки към вратите, за да ги отворя, си помислих, че може нападателите да се появят на стълбите или от ескалатора, не знам, да хвърлят граната или да открият смъртоносен огън...

Слава богу, нищо не се случи, успях да отворя вратата навреме и да пусна всички да излязат към Експото".

Самият той последен минава през изхода.

"Знаех къде да отведа хората, за да ги предпазя. Мама беше в шок и плачеше, защото трябваше да преживея всичко това. Че всичко това се случи пред очите ми. Честно казано, все още съм в състояние на шок. Човек беше застрелян пред очите ми, не мога да спра да мисля за това."

Майка му добави: "Благодарих на Господ, че се върна жив и здрав. По-късно дойдох на себе си... Самият Ислам беше в състояние на шок, трепереше целият. Разбира се, ние сме много горди с него."

Не само Спартак благодари на 15-годишното момче. Духовният лидер на руските мюсюлмани - мюфтията Равил Гайнутдин ще му връчи медал "За заслуги".

Рапърът Моргенщерн (признат за чуждестранен агент в Руската федерация) изпрати на героя чек за милион рубли. "Нямам думи, искам да плача. С негова помощ животът ми ще бъде много по-лесен", отговори му Ислам.