на живо

Апокалипсис на "Уембли": Страхувах се за живота на детето ми!

Италианец разказва какво е преживял на финала на европейското преди 4 години

Зомби апокалипсис! Краят на света! Кръв, пияни и дрогирани англичани! Тълпи, които минават през всичко!

Това не е филм на ужасите, а реалната ситуация на финала на европейското първенство през 2020 г. на стадион "Уембли" в Лондон. На терена Италия победи Англия след дузпи, но триумфът остана някак на заден план предивид грозните сцени около стадиона. За тях разказва нов документален филм. 

Един от героите в него е треньорът по тенис Джанлука Санторо, който от години живее в южен Лондон. Той се надява на приятно прекарване с дъщеря си Мая, която е само на 10 години тогава.

"Вървяхме към стадиона, а улицата беше покрита изцяло със счупени стъкла. Сякаш беше избухнала бомба. Пазех мен и детето от летящи бутилки и кенчета с голи ръце. Беше доста болезнено. Някои от тях бяха отворени и ни опръскаха. Страхувах се за живота на дъщеря си, защото отвсякъде летяха бутилки, а хората наоколо крещяха в лицата ни и ни псуваха. Добре, че срещнахме група италианци, с които обиколихме Мая, за да я предпазим. Дадох ѝ раницата, за да пази лицето си и я покрих с якето си. Почувствах се глупаво, че съм си завел детето на мач, очаквах друга атмосфера, мислех, че ще е празник за хората. Не очаквах да бъда подложен на такъв тормоз", споделя италианецът.

Лондонската полиция изглежда безпомощна пред тълпите от хулигани, които се опитват да нахлуят на трибуните без билет. Ранени са 19 полицаи, които се опитват да спрат повече от 6000 нередовни хулигани. Освен огромно количество алкохол, те употребяват и наркотици.

"Бутилките и кенчетата бяха навсякъде - празни, пълни. Летяха навсякъде! И на никой не му пукаше къде ще паднат и какво могат да причинят. Имаше много кръв навсякъде. Приличаше на военна зона", спомня си едни от полицейските началници. 

Самите натрапници са категорични, че стюардите по входовете просто са нямали шанс да спрат озверялата тълпа.

"Не се срамувам от това, което направих! Бях взел цялата си заплата за месец - около 2000 паунда, за да си купя билет "на черно". Но след като видях, че и Уейн Рууни ще бъде на стадиона, започнах да се оглеждам за слаби места в охраната. Присъединих се към една група, която се канеше да щурмува пункт за влизане. Чух само "Готови ли сте? Тръгваме!". Стана една въртележка от тела... Не знаех какво става около мен. Бях си фокусиран върху моята мисия и не го виждах като хулиганство. Исках само да не пропусна мача", разказва фен на име Дан.

Той успява да влезе на трибуните, прилепяйки се към зрител с билет и рискувайки да бъде сплескан от турникетите.

Част от стюардите заявяват, че постоянно са се борили с групи от по 30-40 човека, които са искали да влязат без билети. 

"Обиждаха ме на расова основа. И ме заплашиха, че ще се разправят с мен, когато влязат вътре. Гледах ги как се бутат и се молих да не стане някаква огромна трагедия", разкрива един.

Над 2000 човека успяват да гледат мача без билет от трибуните.

"Отидохме да си намерим местата, а те бяха заети. Двама пияни англичани ми се смееха и викаха "Ей, този си е платил за билета", споделя един от феновете с редовни билети.

Само 86 са арестуваните след погрома около "Уембли".

"Огромна част от тези нередовните по трибуните не бяха фенове на Англия, не бяха дори футболни фенове, а само тълпа, която искаше да влезе. Отдъхнах си, когато Англия загуби финала. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бяхме спечелили", казва директорът на стадиона Лиам Бойлан.