на живо

Белгийските национали станаха герои от комикс

Преди еврошампионата в Германия

Футболните национали на Белгия ще играят със специални екипи на Евро 2024. Те бяха изпробвани в приятелския мач с Англия (2:2).

Фланелката е светлосиня с диамантена шарка и бяла яка, шортите - кафяви, а чорапите - бели. Вдъхновението идва от легендарния комикс "Приключенията на Тинтин".

Екипът отговаря напълно на облеклото на главния герой - вестникаря Тинтин, който приключенства в компанията на кучето си Милу.

Комиксът за Тинтин е най-популярният за 20-ти век. Преведен е на много езици. Нарисувани са общо 24 комикса, с продадени повече от 200 милиона копия.

В родината си Тинтин е най-обичаният измислен герой. Той и фокстериерът му са официални символи на Брюксел от 2001 г. Там е открит и бронзов паметник на култовото дуо.

По случай 75-ия им рожден ден през 2004 г. Европейската централна банка пусна в обръщение сребърна монета от 10 евро с образа на Тинтин и Милу.

7 години по-късно режисьорът Стивън Спилбърг направи филма "Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога" по комикса на Жорж Реми, известен под псевдонима Ерже.