на живо

Бивш футболист на Ливърпул играл с мозъчен тумор от дете

Помните ли Доминик Матео?

Бившият защитник на Ливърпул Доминик Матео обяви през 2020 г., че е напълно възстановен от рак на мозъка.

"Вчера ми се обадиха. Снимка на мозъка ми показа, че всичко е чисто", написа футболистът в профила си в Instagran.

"След шест месеца страх, болезнена рехабилитация, операция и лечение, аз вече съм здрав! Нереалистично усещане. Две болници в Лийдс спасиха живота ми. Всички лекари бяха просто невероятни. Моята благодарност винаги ще бъде недостатъчна", добави тогава Матео.

45-годишният шотландец претърпя операция за отстраняване на тумор от мозъка през ноември 2019 г. В кариерата си той е играл за Ливърпул, Лийдс, Блекбърн и Стоук Сити. Има и шест мача за националния отбор на Шотландия.

Той чува страшната диагноза преди 4 години, а докторите му казват, че болестта най-вероятно се е развила още в детството му.

Матео дебютира за мърсисайдци през 1992 г., когато вече туморът е бил там. 27 години по-късно, той е наясно, че играл през цялото време с тумор в мозъка.

Припомняйки си болестта на съпруга му Джесика разказва: "Започна с главоболие и замъглено зрение. И в рамките на 48 часа Дом беше сляп. Беше в инвалидна количка и не можеше да говори."

Претърпява близо 10-часова операция, която преминава успешно, но въпреки това трябва отново да се учи да чете и пише.

Макар че вече е напълно възстановен, 49 годишният бивш защитник все още трудно осмисля през какво е преминал, споменавайки колко сюрреалистична е цялата ситуация. Вероятността ракът да се появи отново съществува, но това кара Матео да живее живота си пълноценно.

Матео, който прави професионалния си дебют на 18 години, казва, че е трудно да повярва, че е прекарал цялата си кариера с тумор в мозъка и с усмивка казва, че че може би е щял да бъде по-добър футболист, ако е бил здрав.

Автор: София Николова