на живо

Да спасиш живота на съперник: Защо ФИФА награди грузинец? (ВИДЕО)

Лука Лочошвили играе за най-слабия отбор в Серия А, но се превърна в герой

Да спасиш живота на съперник: Защо ФИФА награди грузинец? (ВИДЕО)

Лионел Меси очаквано попадна във фокуса на вниманието на церемонията за наградите The Best за 2022 г., връчвани от ФИФА. Друг далеч по-малко известен футболист обаче също се нареди сред призьорите. Неговото име е Лука Лочошвили.

Грузинският защитник беше отличен сред номинираните в категорията Феърплей. А заради ангажименти към клуба си Кремонезе в мача срещу Рома отправи посланието си не лично, а чрез видеовръзка.

И така - кой е Лука Лочошвили и как заслужи своята награда?

Точно преди година той все още играе за австрийския Волфсберг. В двубой срещу Аустрия играчът на съперника Георг Тейгъл колабира след тежък сблъсък и гълта езика си.

Грузинецът реагира без да се замисли и го спасява от задушаване. В крайна сметка пострадалият се съвзема и дори напуска терена самостоятелно. Накрая всички футболисти на Аустрия прегръщат Лука.

Тайгъл и съпругата му публикуват прочувствени постове в социалните мрежи. А лекарят на клуба Маркус Хофбаур твърди, че именно Лочошвили е спасил живота му.

При първото си интервю след инцидента върху пръста на грузинеца личат белези от зъби. "Той не можеше да се контролира в този момент. Дори и да ми беше отхапал пръста, няма проблем. Щастлив съм, че вече е добре".

Макар че се превръща в герой, престоят на Лука в Австрия далеч не започва добре. В дебютния си мач е изгонен още в 16-ата минута, а след това бързо натрупва още два червени картона. Постепенно представянето му се стабилизира, за да се стигне до трансфера в Серия А. Този сезон обаче Кремонезе е единственият отбор от петте водещи първенства, който все още няма победа. Спечелените едва 9 точки са гаранция за изпадане.

Тагове:

@