на живо

Умираше от рядка болест, но се случи чудо (ВИДЕО)

Бях жълт като Барт Симпсън, обаче не се предадох, споделя Кийрън Дайър

Умираше от рядка болест, но се случи чудо (ВИДЕО)

Бившият английски национал Кийрън Дайър живее втори живот. Полузащитникът, който игра за Нюкасъл, Уест Хем и Куинс Парк Рейнджърс във Висшата лига между 1999 и 2013 г., спечели най-важната си битка - тази с рядко чернодробно заболяване.

Той говори за първи път, след като премина през трансплантация на черен дроб през септември. Преди нея Дайър умираше в болница в Кеймбридж и шансовете му да бъде спасен изглеждаха нищожни заради първичен склерозиращ холангит.

На 18 септември обаче бе намерен донор и Дайър прекара 9 часа на операционната маса.

Екс играчът призна, че е изглеждал "жълт като Барт Симпсън", но се е борил и вярвал до последно. По време на тримесечния си болничен престой той уверявал близките си, че чудото е възможно и всичко ще бъде наред.

„Все още не мога да приема факта, че някой друг е трябвало да умре, за да мога аз да живея. Сигурно 99% от човечеството получава само един шанс за живот, а аз получих два. Има дни, в които просто плача. Толкова е тъжно като се сетя, че някой друг е трябвало да умре, за да живея."

"Хората вече ми казват, че виждат промени в поведението ми в положителна посока, но щом ми е даден втори шанс, трябва да го грабна с две ръце, защото може да е последен.“

„Ще се погрижа никога да не застрашавам черния си дроб. Вече гледам по-позитивно на живота, жалко е, че беше отнет чужд заради моя."

"Ще отделям много повече време на семейството. Когато получиш втори шанс, осъзнаваш, че семейството и приятелите са по-важни от всичко. Когато бях в болница, те идваха да ме виждат всеки ден и трябва да им се отплатя.", обеща Дайър.