на живо

Дебютира с Роналдо, но пое в съвсем друга посока

Любопитната история на Кощиня

През февруари 2001 г. Кристиано Роналдо дебютира за националния отбор на Португалия (U15) срещу Южна Африка. Заедно с бъдещия петкратен носител на "Златната топка" първия си мач за "мореплавателите" изиграва и Кощиня. Днес, две десетилетия по-късно, двамата имат съвсем различни кариери.

Кощиня, който бележи при онзи успех с 2:1, бързо разбира, че ще му е трудно във футбола и окачва бутонките още на 25. В момента работи като стюард в авиокомпания.

"Пратиха ме да се обигравам по долните дивизии, но там действат много грубо. Почти непрекъснато имах проблеми с контузии. Когато осъзнах, че едва ли ще стигна желаното високо ниво, реших да приключа с футбола. Мнозина отлагат прекалено дълго и се надяват до последно. Аз можех да се опра на обещааващото начало, обаче се фокусирах върху други решения."

"Първо започнах работа в застрахователна кампания, където прекарах 4 години. После Марко Ланса - мой бивш съотборник, ме предизвика да преследвам мечтата си. Обожавам да пътувам и да откривам контраста между Сао Томе и Ню Йорк, например."

37-годишният Кощиня споделя, че наскоро летял с легендарния треньор Жозе Моуриньо, който е начело на италианския Рома.

"Гордея се с дебюта си за Португалия при под 15-годишните. Мисля, че това бе най-емблематичният момент от кариерата ми. Бях рамо до рамо с Кристиано Роналдо. По онова време той беше много над нивото за възрастта си.", връща се към спомените Кощиня.

"Чувствам се привилегирован. Имах възможността да играя футбол, представях страната си, бях в един отбор с Роналдо. Предпочитам да гледам на чашата като на наполовина пълна. Сега също съм късметлия, защото сбъднах мечтата си.", допълва той.