на живо

Дерби в Австрия... по български (ВИДЕО)

18 години напрежение в Залцбург в спор за идентичност и пари

Дерби в Австрия... по български (ВИДЕО)

Дитрих Матешиц обожаваше футбола. Човекът, който беше собственик на най-голямата компания за енергийни напитки, почина през октомври миналата година. След като името на бранда попадна в различни сфери на спорта, особено придоби популярност във Формула 1, желанието му беше да пожъне успех и във футбола.

През 2005 година Матешиц влиза в преговори с Аустрия Залцбург - клуб с традиции в града. В течение на разговорите ръководството разбира, че Матешиц не ограничава желанието си само до спонсорство.

Той иска разтърсваща промяна - емблемата, цветовете, името - всичко да бъде свързано с енергийната напитка. Това вбесява феновете. От компанията са съгласни лилавото да бъде запазено като цвят единствено за чорапите на вратарите. Фенските организации приемат това за подигравка.

В Австрия често клубове приемат спонсорите като част от името си. Именно така Аустрия Залцбург приема наименованието Казино Залцбург в сезона, в който стига до финал за Купата на УЕФА през 1994, в който губи от Интер. Предложението обаче на компанията за енергийни напитки е прекалено спрямо принципите на привържениците.

Именно те предприемат ход, с който да се придържат към идентичността. През същата 2005 година те основават нов клуб и настояват, че историята му е тази на Аустрия Залцбург, датираща от 1933 година. В 33-та минута на всеки домакински мач феновете имат специален рефрен, с който да акцентират върху своята автентичност.

Днес Аустрия Залцбург приема РБ Залцбург в мач от Купата на Австрия. Това ще е първо дерби помежду им. Много се промени откакто съществува РБ Залцбург. Тимът е хегемон в страната, има 14 шампионски титли и 9 купи от 2005 година насам. Тук се развиха играчи като Холанд, Мане, Упамекано, Забицер.

От другата страна Аустиря Залцбург е своебразен "асансьор", но само между втора, трета и четвърта Бундеслига, като в момента се подвизават в третата. Клубът трудно свързва двата края във финансово отношение и често се говори за фалит.

Когато през юли стана ясен жребият, от Аустрия Залцбург отказаха да използват името на съперника в своите рекламни материали и го изписваха единствено с абревиатура. Логото им беше заменено с черен кръг с RBS в средата му.

Един от ръководителите на Аустрия Залцбург и основател на клуба през 1994 заявява: "Знаехме, че един ден ще настъпи този момент. Много хора се надяваха да се паднем срещу РБ Залцбург. Няма да има протест срещу тях, нашето съществуване е достатъчно голям протест срещу подобни събития във футбола."

Присъствието на РБ Залцбург в австрийския футбол доведе до немалко позитиви за града и страната. През 2014 година беше отворена чудесна академия, една от най-добрите в Европа, в която талантите изпъкват един след друг.

Неслучайно беше  спечелена беше младежката Шампионска лига през 2017 година. Бяха развити футболисти, които в момента се използват в националния отбор на Австрия. Представянето на РБ Залцбург в евротурнирите помогна на страната да се изкачи в ранглистата на УЕФА по клубен коефициент, като досегашният връх беше достигането на полуфинал в Лига Европа през 2018 година.

Две съвсем различни модели на развитие. Филосифии, които тотално се различават. Днес в Австрия се сблъскват двата клуба на град Залцбург, които имат съвсем различен път в последните три десетилетия. Сблъскват се история, омраза, ценности и идентичност.