на живо

Екипът на Англия предизвика политически скандал

Феновете са бесни, селекционерът Саутгейт също коментира

Политически скандал в Англия заради новия екип на националния отбор по футбол! Детайл от фланелката, представена от производителя "Найк" преди дни, подразни феновете.

Това е кръстът на Сейнт Джордж на яката. В последния екип той е наполовина в традиционното червено, но хоризонталната му линия е в лилаво, синьо и тъмно-синьо.

"Когато става въпрос за националните ни флагове, не трябва да ги пипаме, защото те са източник на гордост и идентичност. На това кои сме ни. Те са перфектни такива, каквито са.", заяви премиерът Риши Сунак.

"Мнението на феновете винаги трябва да е на първо място, а в този случай е очевидно, че никой не ги е послушал. Нашето национално наследство, включително кръста на Свети Джордж, ни сплотяват. Да си играеш с това е безсмислено и ненужно", добави държавният секретат по цифровите технологии, културата, медиите и спорта - Люси Фрейзър.

"Знамето на Англия е използвано от всички. То ни обединява, няма защо да го променяме. Просто трябва да се гордеем с него. Затова мисля, че въпросното знаме трябва да бъде преправено в оригиналния му вид. Не мисля, че дори те могат да ви дадат ясен отговор защо са решили да го сменят", каза лидерът на лейбъристите Кийр Стармър.

След като получиха негативни отзиви и от фенове, от "Найк" обясниха, че дизайнът всъщност представлява препратка към горнищата, с които Англия триумфира на домашния мондиал през далечната 1966 г.

Директорът във Футболната асоциация, одобрил дискусионната промяна, не е нейн служител от година. Понастоящем Навин Синх работи в рекламния отдел на Шестте нации по ръгби.

Освен че разгневи запалянковиците и политиците, новият екип подразни и селекционера Гарет Саутгейт.

"Според мен това вече не е флагът, щом цветовете му не са бяло и червено. Настоящият дизайн е нещо екстравагантно, което би направил Банкси. Могат да внасят промени, но няма как да го представят като кръста на Сейнт Джордж. Но най-важното в екипа за мен са трите лъва. Те са легендарни, защото правят Англия уникална.", каза треньорът.

Междувременно играчите явно са на същото мнение, тъй като някои бяха забелязани да покриват въпросния детайл, вдигайки яката си.