на живо

Евро 2024: Групи, формат, мачове и всичко най-интересно (ВИДЕО)

24 тима влизат в битка за европейската корона

Евро 2024: Групи, формат, мачове и всичко най-интересно (ВИДЕО)
 

Германия ще се превърне в средище на футбола от най-висока класа на Стария континент в рамките на месец.

От петък (14 юни) до 14 юли страната ще приеме 17-ото издание на европейското първенство.

Какво всъщност представлява този форум?

Европейското първенство определя континенталния шампион на Европа. Провежда се на всеки четири години, с изключение на 2020 г., заради COVID-19. Планиран е за четна година, между световните първенства. Първоначално носи името Купата на европейските нации, преди да приеме сегашното си през 1968 г.

Формат

Преди 1980 г. еврофиналите събират по едва 4 състава. След това до 1992 г. на първенството вече участват по 8 тима. От 1996 до 2012 г. турнирите имат по 16 участника. От 2016 г. насам бройката им се увеличава до 24.

Как са разделени отборите?

24-те участващи тима са разделени в 6 групи от по четири състава. Ето и групите за Евро 2024:

Груповата фаза започва на 14 юни (петък) с мача на откриването - Германия - Шотландия от 22.00 ч. 

Тя ще продължи до 26 юни. След изиграването на общо 36-те мача в нея, напред продължават победителите от всеки поток, вторите отбори и четири от най-добрите трети. Фазата на елиминациите ще стартира на 29 юни. Тя включва 1/8-финали, 1/4-финали, 1/2-финали и финал.

Финалът

Големият финал на европейското първенство ще се проведе на 14 юли (неделя) от 22.00 ч. Шампионът на Стария континент ще бъде коронясан в Берлин. "Олимпиащадион" ще бъде домакин на последния мач.

Това е вторият по големина стадион в Германия (б.а. - 71 000 зрители). Историята му е дълга и започва още през 1936 г. с построяването му за летните олимпийски игри.

Спортното съоръжение почитателите на играта помнят с мачовете от световното първенство през 2006 г. Освен това, привържениците на немския футбол знаят, че на "Олимпиащадион" всяка година се провежда финалът за Купата на Германия.

Мачове и тимове

Общо 51 двубоя ще предложат на футболните запалянковци незабравими емоции по време на Евро 2024. Те ще се изиграят на 10 различни стадиона в градовете Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Щутгарт, Кьолн, Берлин и Мюнхен.

24 тима ще се борят за европейската корона по терените на немска земя - Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария, Испания, Хърватия, Италия, Албания, Словения, Дания, Сърбия, Англия, Нидерландия, Франция, Полша, Австрия, Украйна, Словакия, Белгия, Румъния, Португалия, Чехия, Грузия и Турция.

Грузия е единственият дебютант на европейското първенство.

Италия е действащият европейски шампион. През 2021 г. Скуадра адзура побеждава Англия с 3:2 след изпълнение на дузпи (б.а. - 1:1 в редовното време) на финала в Лондон.

Ще има ли нов шампион Европа, отговорът на 14 юли. Приятно гледане и нека най-добрият да победи!