на живо

Евро 2024 идва! Пазете се от руски хакери, дронове и Ислямска държава

Ето за какво ще следят властите в Германия

Футболното лято 2024 г. ще бъде белязано от европейското първенство. И докато предишното такова се бореше със заплахата "Ковид", то предстоящото трябва да внимава за... терористични заплахи. 

Властите в Германия вече работят усилено, за да осигурят безопасно прекарване на футболисти и фенове. Вече са ясни и кои са основните заплахи. 

Руски хакери
Причината е тривиална - организаторите очакват атаки заради забраната руският тим да играе на шампионата. Решението беше взето през 2022 г. - няколко месеца, след като започна войната в Украйна. Тимът на нападната страна пък си осигури място сред участниците за трети пореден път. 

"Русия ще се опита да попречи на това събитие по някакъв начин. Например чрез кибератаки, които да поставят правителството на Германия в неприятна ситуация", коментира експертът по сигурност Ричард Кемп. 

Снимка: iStock

Допълнителна причина за руската хакерска агресия е и помощта, която Германия праща на Украйна. 

Не се изключват и атаки, които да предизвикат проблеми с осветлението на стадионите, както и хаос в транспорта и със системата за билети.

Дронове
Според запознати, безпилотните летящи машини могат успешно да се ползват за атака срещу големи групи хора.

"Това е едно от големите ни притеснения. Видяхме, че те могат да се ползват успешно и във война", предупреждава експертът по тероризъм Нийл Дойл. Дронове за атака се ползват от ислямистите в Газа, Йемен, Иран, Сирия и Ливан.

Снимка: iStock

"Днес тази технология е по-достъпна от всякога. Опасността се увеличава, ако нападателите заловят някой от използваните днес военни дронове", допълва експертът по тези технологии Никълъс Стокхамър.

Ислямска държава
Опасенията за евентуални атаки се засилиха след кървавия терористичен акт в московската зала „Крокус сити хол“, при който загинаха 143 души, а над 180 бяха ранени. 

Именно групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нея. 

Снимка: Reuters

"Тъжната реалност е, че нивата на заплаха от тероризъм се повишават в целия свят. Така дори обикновените спортни събития стават мишена на фанатични групи, които искат да разрушат всичко, което имаме. Страховете ни са свързани най-вече с носещите оръжие ислямисти, които се промъкват сред бежанците от Близкия Изток, идващи от Германия, както и с руснаците, представящи се за украинци", алармира британският депутат Тим Лоутън.

Крайнодесните партии в Германия
В списъка на правителството се появяват и част от местните партии. Става дума за крайнодесни проекти като "Алтернатива за Германия". Организацията е известна с евроскептицизма си и с позицията си против имигрантите в страната. 

Организаторите на Евро 2024 се притесняват от протести и расистки прояви по време на мачовете.

Снимка: Reuters

От УЕФА вече заявиха, че по време на шампионата безопасността ще е приоритет и затова са в тясно сътрудничество с местните власти.

"Ще обединим всички нужни сили и ще се подготвим за всевъзможните опасности. Това е необходимо, за да защитим такова голямо международно събитие", успокоява външният министър на Германия Нанси Фезер.