на живо

ФИФА умува: Да изхвърли ли Израел от всички турнири?

Призивът идва от федерацията на Палестина

Световната футболна централа (ФИФА) ще направи правна оценка на предложението израелските футболни клубове да не бъдат отстранени от клубните и националните турнири. 

То дойде по време на Конгреса на ФИФА в Тайланд и беше предложено очаквано от шефът на футбола в Палестина - Джибрил Раджуб. 

"Колко трябва да страда палестинското футболно семейство, за да може ФИФА да действа със същата строгост и спешност, както в други случаи? Смята ли ФИФА някои войни за по-важни от други? И някой жертви за по-значими от други? Имате възможност да вземете правилното историческо решение! Страданието на милиони, в това число футболисти, заслужава внимание. Ако не сега, кога? Господин Инфантино, топката е във вашето поле", заяви Раджуб, обосновавайки предложението си. 

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че няма как подобно решение да бъде взето прибързано.

"Футболът не трябва да се превръща в заложник на политиката и винаги трябва да проповядва мир, надежда, доброта и обединение. Ще направим правен анализ за принос на Израел и на Палестина към световния футбол", заяви той.

От Израелската футболна федерация видяха политическа провокация.

"Изправени сме пред циничен опит на палестинската федерация да навреди на израелския футбол! Седем месеца след онзи ужасен ден, футболни мачове не могат да се играят в някои части на Израел, а 130 наши сънародници все още са пленници! Несправедливо е при тези обстоятелства да се борим за правото си да бъдем част от футболния свят", категоричен е президентът на израелската футболна федерация Шино Моше Зуарес.

Войната в Газа стартира с нападение на Хамас над Израел на 7 октомври. При атаката загинаха над 1100 души. От Израел отговориха с тежки удари срещу ивицата Газа, като до момента се смята, че загиналите са над 31 600 души, повечето от които - мирни граждани. 

Решението дали клубовете от Израел ще участват в международни турнири ще бъде взето на извънреден конгрес на ФИФА през юли 2024 г. 

От световната футболна централа санкционираха по този начин клубовете от Русия след началото на войната в Украйна през 2022 г.