на живо

Филм или реалност: Фенове замерят футболисти с ножове

На мача Бурсаспор и Амедспор в Турция

Нереалистични сцени за стандартите на футбола през 2023 г. се разиграха на двубоя между Бурсаспор и Амедспор (2:1) в турската Втора дивизия.

Привържениците на домакините обстрелваха терена с всевъзможни предмети като пиратки, бутилки и дори ножове.

Феновете на домакините бяха обвинени, че са скандирали антикюрдски възгласи по време на срещата.

Още по време на загрявката нещата излязоха извън контрол, след като футболисти на Бурсаспор атакуваха играчите на съперника.

Агресията срещу гостите обаче продължи през всичките 90 минути, като ултрасите на Бурса обстрелваха терена и с пиратки.

След последния съдийски сигнал, сблъсъците продължиха. От Амедспор заявиха, че са били атакувани още в тунела от „частен охранител, охранител от Бурсаспор, служител на клуба, както и полицаи“.

Това не е първият път, в който играчите на тима стават жертва на агресия. През последните години Амедспор често попада в такива ситуации. Причината е, че от клуба взеха решение да прекръстят тима, за да може името му да бъде същото като кюрдското име на града Диарбекир – Амед.

Преди клубът се казваше Диарбекир Буюкшехир Белидиеспор. Поради тази причина те често са подложени на агресия от страна на антикюрдските организации в Турция.

Домакините от Бурсаспор публикуваха изявление в социалните мрежи относно инцидента. Те не се извиняват за действията на феновете и играчите на Амедспор, защото са получили от същото и на мача в Диарбекир през миналия септември, когато отборът им беше изведен от стадиона с помощта на полицията. Подобен бе сценарият и сега.