на живо

Футболна треска обзема Германия (ВИДЕО)

Два дни до европейското първенство

Футболна треска обзема Германия (ВИДЕО)
 

Футболна треска обзема Германия! Остават само два дни до старта на европейското първенство. Олимпийският стадион в столицата Берлин ще е арена на 6 мача. Първият е още тази събота след откриването на шампионата в Мюнхен с двубоя между домакините и Шотландия.

Бранденбургската врата става декор на най-голямата футболна врата на Стария континент, а теренът около нея се превръща в игрище с най-дългата фен зона.

"Очаквам много напрежение при мачовете, много радост за феновете и забавление. Аз със сигурност ще бъда на фен зоната пред Бранденбургската врата и на фензоната пред Бундестага на метри оттук.", коментира Кевин - жител на Берлин.

Над два и половина милиона запалянковци се очаква да посетят германската столица в следващите четири седмици.

"Има много отбори, които са във форма и се надявам на добри мачове. И лично аз искам Португалия да спечели, защото семейството ми е оттам.", заяви Джейк - турист от Австралия.

Туристическият бизнес гледа на първенството с надеждата за солидни обороти. Сувенирните магазини са пълни с аксесоари според капризите на всеки фен.

"Имаме всичко, което ви е на сърце. Имаме екипи на 40 национални отбора, разбира се със съответните аксесоари - шапки, шалове - всичко възможно.", казва търговецът Кристиян Кваст, който ще стиска палци на родната Германия.

Хиляди полицаи ще следят за сигурността по време на първенството. В организацията на терен ще помагат и над 16 000 доброволци. А феновете са призовани да използват зелен транспорт, който е по-екологичен.

По време на шампионата Германия затяга мерките за сигурност. Открит е специален щаб на полицията, в който ще бъдат 600 международни експерти по сигурността. Ще има граничен контрол и забрана за летене в определени зони.