на живо

Гладуваше и крадеше велосипеди, но стигна до звездите (ВИДЕО)

Златан Ибрахимович: Всяко пътуване има своя край, а на 8 юни моето футболно приключение ще приключи

Гладуваше и крадеше велосипеди, но стигна до звездите (ВИДЕО)
 

Един от най-добрите нападатели в историята на футбола - вечен бунтар, егоцентрик, неподражаем спортен романтик и гений, който не остави никого безразличен, в събота ще сложи край на едно незабравимо футболно приключение.

Човек, чието име е синоним на харизма, самочувствие, чар и невероятни голмайсторски умения – единственият, неповторим – Златан Ибрахимович.

Последният му танц ще гледаме в събота, 8 юни на Friends Arena в Стокхолм по време на приятелския мач между Швеция и Сърбия.

Около 50 000 късметлии ще имат възможността да отдадат почит на величието, белязало футболната игра през последните две десетилетия и оставило трайно наследство.

Без съмнение Ибрахимович е уникално явление в света на футбола и спорта. Безброй пъти ни е разсмивал, но и предизвикал гнева ни. Когато става въпрос за него, средно положение няма - или обичаш Ибра, или не го понасяш.

С невероятния си талант, упоритост и уникален стил той накара дори хейтърите да го уважават. Неговият глад за победи и невиждан жар го отличаваха от останалите, така че дори тези, които не бяха негови фенове в началото, промениха мнението си с времето, пише kurir.rs.

Пътят на Златан към звездите

Животът на един от най-великите футболисти в историята започва на 3 октомври 1981 г. в Малмьо. Баща му Шефик работи като портиер, а майка му Юрка е чистачка.

"Детството ми беше много трудно, израснах в имигрантско селище в Малмьо, в южната част на Швеция, в наложена среда от бедни имигранти от Югославия, Сомалия, Турция и Полша. Родителите ми не ми помагаха много и рядко проявявахме чувства. Бяхме ужасно бедни, не можехме да си позволим нищо, спомням си, че често бях гладен", разказва веднъж Ибрахимович.

Прекарва времето си на улицата. Другите деца го подигравали заради произхода му и той често влизал в конфликти и сбивания. Въпреки това този период от живота е изключително важен за него. Развива характер, който по-късно ще формира цялата му кариера.

Юрка била доста строга, затова Златан често е бит. Твърди се, че майка му веднъж го удряла с дървен чук, докато се счупил. Затова често самият той прибягвал до физическо насилие.

На деветгодишна възраст започва да живее с баща си, но в хладилника има предимно само бира, така че често трябва да се грижи сам за храна.

Всичко това оставя сериозен отпечатък върху него и той редовно си навлича неприятности. Бил е истински експерт в...кражбите.

"Чупех катинари. Станах истински експерт. Бум, бум - и колелото беше мое. Крадях велосипеди. Това беше първата ми работа."