на живо

"Хищници, копаещи гробове, правещи се на спасители"

Не можете да купите мечти, постижения и история, успокоява се Чеферин

Президентът на УЕФА Александър Чеферин не пропуска възможността отново да критикува европейската Суперлига.

При откриването на конгреса на УЕФА в Париж словенецът говори за съюза, който не се случи през 2021 г. след бунта на голям брой фенове, медии и клубове.

Оттогава Суперлигата и УЕФА са в разгорещена битка, която завърши в съда, но по всичко личи, че новото състезание ще стане факт в един момент и изглежда, че може да се случи в близко бъдеще.

Чеферин, който в момента се опитва да промени правилата на УЕФА и по този начин да си осигури трети мандат начело на европейския футбол, каза, че Суперлигата се управлява от "хищници".

"Футболът е едно от малкото неща, в които Европа е лидер. Трябва да се гордеем с това и с успеха, който се основава на един модел и солидарност. Трябва да защитим този модел. Всички ние, не само УЕФА.

Има и такива, които се опитват да го стъпчат, правят се на спасители, а всъщност копаят гробове. Те са хищници, които образуват затворен кръг. Те не знаят нищо за свободата на изразяване. Европейският футбол е един от символите на Европа. Единството е единственото нещо, което може да ни спаси, дори във футбола е така", е мнението на 56-годишният словенец.

"В Европейския съюз има само един действащ закон и това е пазарът. Не всеки може да си купи футбол.

Това не е животът, който искаме. Няма бъдеще без единство. Има редица хора, които искат да ни разделят, като говорят за свободния пазар, за да продължат да развиват своето его, своята власт и своите пари.

Разбираме атаката срещу УЕФА, но защитаваме баланса. Всеки клуб може да се включи в състезанието, което желае. Те планират да спечелят повече пари, капитал, власт, престиж. Чувство за превъзходство и алчност.

Те винаги искат повече и повече, искат да бъдат по-добри. Суперлигата е като Снежанка и ябълката. Не можете да купите мечти, спортни постижения, не можете да купите история."

Той говори и за промените в Шампионската лига.

"От следващия сезон ще стартира нов формат. Повече мачове и да, повече пари... 70 вълнуващи години са зад гърба ни, а пред нас има още много", каза президентът на УЕФА.