на живо

Съдът се произнесе в полза на Суперлигата - ФИФА и УЕФА нарушават закона

Това е велик ден за историята на футбола, щастлив е Флорентино Перес

Съдът се произнесе в полза на Суперлигата - ФИФА и УЕФА нарушават закона

ФИФА и УЕФА са нарушили правата на Европейския съюз, като са възпрепятствали създаването на Суперлига. Това обяви Съдът на Европейския съюз в Люксембург, произнасяйки се по жалба на проекта за Суперлигата.

Според експерти решението на съда на ЕС може да промени начина, по който се управлява най-популярната игра в света.

Суперлигата се появи през април 2021 г., когато 12-те най-богати клуба в Европа обявиха, че се отделят в свой собствен турнир с многомилиарден бюджет.

След много спорове и негативна реакция от феновете английските Ливърпул, Арсенал, Тотнъм, Манчестър Сити, Челси и Манчестър Юнайтед, както и Интер, Милан и Атлетико Мадрид обявиха, че се отказват от проекта. Единствено Реал, Барселона и Ювентус съобщиха, че нямат намерение да се отказват от подобна идея.

„В Реал Мадрид приветстваме решението на съда. В следващите дни ще проучим обхвата на тази резолюция. Футболът и феновете спечелиха днес.

Никой не казва, че е лесно да се сложи край на монопола. Ще работим без заплахи. От днес настоящето и бъдещето са в ръцете на клубовете, играчите и техните фенове.

Това е велик ден за историята на футбола и спорта", каза основният инициатор за сформирането на Суперлигата и президент на Реал Мадрид Флорентино Перес.

В решението си днес висшият съд на ЕС заяви, че ФИФА и УЕФА са злоупотребили с господстващото си положение, като са забранили на клубовете да се състезават в Европейската суперлига (ЕСЛ), въпреки че този проект все още може да не бъде одобрен, тъй като съдът не се произнесе конкретно по него.

УЕФА заяви, че решението не означава одобрение или утвърждаване на Суперлигата и че е отстранила недостатък, който е бил изтъкнат в нейната собствена рамка.

"УЕФА е уверена в надеждността на своите нови правила и по-специално в това, че те са в съответствие с всички съответни европейски закони и разпоредби", се казва още в изявлението.

От ФИФА все още няма коментар.