на живо

Извадиха австрийски национали от състава заради хомофобия

Няма да толерирам това, каза селекционерът Рангник

Трима австрийски футболни национали не получиха повиквателни за предстоящите контроли със Словакия и Турция заради хомофобия.

Решението на селекционера Ралф Рангник да не гласува доверие на Марко Грул, Гуидо Бургщалер и Никлас Хедъл от Рапид Виена идва, след като триото се включи в грозни скандирания след 3:0 срещу градския съперник Аустрия в дербито на 25 февруари.

"Отборът защитава диаметрално противоположни ценности на тези, показани от играчите. Те трябва да се справят с този проблем и да разберат какво означава, когато хората биват дискриминирани по този начин. Няма да толерирам това в моя отбор“, коментира треньорът.

Вратата пред Грул, Бургщалер и Хедъл обаче не е затворена и те може да се завърнат за Евро 2024.

Тримата бяха наказани от Бундеслигата на страната за участието си в инцидента. Санкции имаше още за изпълнителния директор на Рапид Щефен Хофман, както и за помощник-треньора Щефан Куловиц. Замесените трябва да присъстват и на лекция за борба с различните форми на дискриминация.

На шампионата на Стария континент Австрия е в група 4, където са Франция, Нидерландия и победителят от плейофа между Уелс, Финландия, Полша и Естония.

Австрия играе със Словакия на 23 март, а с Турция 3 дни по-късно. Тимът ще загрее за Евро 2024 и с приятелски мачове срещу Сърбия и Швейцария.