на живо

Юголегенда се ядоса на Чеферин: Напускам УЕФА!

Заради новия мандат на словенеца

Легендарният хърватски футболист Звонимир Бобан реши да напусне УЕФА поради несъгласие с възгледите и действията на президента Александър Чеферин.

През последните три години той беше дясната ръка на словенеца.

"Говорих с президента на УЕФА за проблема, който възникна на последната среща на Изпълнителното събрание в Хамбург. Става дума за поправка в устава на УЕФА, за да може Чеферин да се кандидатира отново на следващия конгрес на 8 февруари в Париж, въпреки че този мандат трябва да е последният му.

След моето безпокойство и пълно несъгласие с метода и предложението, президентът ми отговори, че за него няма правен или морално-етичен проблем и без съмнение ще продължи с тази, според мен, пагубна идея.

Парадоксално, през 2017 г. Чеферин предложи пакет от реформи, които трябваше да защитят УЕФА от лошо управление, като основните две точки бяха, че президентът и членовете на Изпълнителния съвет не могат да бъдат избрирани за повече от три мандата (12 години) и възрастова граница от 70 години трябва да се въведе за всички членове.

През тези три години отношенията и сътрудничеството с Александър и всичките ми колеги в УЕФА бяха отлични. Благодаря им за това и им пожелавам всичко най-добро. Съжалявам и ми е мъчно, но напускам УЕФА“, се казва в съобщението на Бобан.