на живо

Катар - исторически провал въпреки 200 млрд. долара

Страната е най-слабият домакин на световно първенство

Домакинът на световното първенство по футбол Катар беше елиминиран от турнира след само шест дни и два мача. Отборът не може да продължи в следващата фаза, след като загуби от Еквадор с 0:2 в първия двубой и от Сенегал с 1:3 във втория. Това е най-ранното отпадане на нация домакин в 92-годишната история на мондиалите.

Съдбата на Катар беше решена, след като Нидерландия и Еквадор завършиха 1:1 в другата среща от група "А". Катарците има още един мач срещу Нидерландия във вторник.

Катар вече влезе в историята като първият домакин, загубил мача на откриването на турнира. Република Южна Африка през 2010 година е единственият друг отбор домакин, елиминиран в груповата фаза, но южноафриканците постигнаха победа и равенство в два от трите им двубоя.

Малката нация от Персийския залив е похарчила около 220 милиарда долара за първото световно първенство в Близкия изток, но сега установи, че голямото богатство не може да купи футболен отбор от световна класа.

Катар никога не се е класирал за мондиал, преди да спечели правото да бъде домакин преди 12 години. Всеки член на отбора за азиатския шампион от 2019 година играе за местен клуб.

Тагове:

домакин катар