на живо

Комарджията Тони заложил 13 пъти срещу отбора си

Звездата на Брентфорд получи 8-месечно наказание

Пристрастеният към хазарта футболист на английския елитен Брентфорд - Айвън Тони, заложил 13 пъти срещу собствения си отбор, пишат медиите на Острова.

Тони е със спрени права за 8 месеца, след като стана ясно, че е извършил 232 нарушения на правилата за залагания на футболната асоциация. Той беше наказан и с глоба в размер на 50 хил. паунда.

Въпреки сериозните провинения, голаджията избегна доживотно наказание. Причината са показанията на психиатъра д-р Филип Хопли, който определи състоянието на Тони като болестно.

"Невъзможността на играча да се контролира при залозите е резултат от неговата диагноза - пристрастеност към хазарта. Г-н Тони е спрял да залага на футболни мачове, но продължава да го прави на други спортове, както и с типичните казино игри. Той е готов да се подложи на нужната терапия, за да преодолее проблема.", заяви лекарят.

Независимата комисия към футболната асоциация, разгледала случая, всъщност е намалила наказанието с 3 месеца. Първоначално то е било до края на следващия сезон, а сега Тони ще получи възможност да се завърне в игра през януари 2024 г.

Тони се утвърди като един от най-резултатните нападатели във Висшата лига в последните години, след като прекара началния етап от кариерата си по долните дивизии. Докато беше собственост на Нюкасъл, имаше престои в Барнзли, Шрюсбъри, Скънторп, Уигън и Питърбро, преди да облече екипа на Брентфорд през 2020 г.

Футболните му залози са от последните 5 сезона - в периода 25 февруари 2017 - 23 януари 2021 г.

Сред тях 29 са в мачове с участие на негов клуб, като 13 - за загуба. Тони не е играл в нито един от въпросните двубои. Част от залозите са направени предварително.

Тони признал, че излъгал многократно при изслушването пред ФА.

Наказанието идва в момент, в който Тони е във върхова форма. Таранът има 20 попадения във Висшата лига през настоящия сезон, като с повече са единствено Хари Кейн и Арлинг Холанд. Наскоро 27-годишният нападател дебютира за английския национален отбор.

Случаят с Тони повдигна темата за връзката между спорта и компаниите за залагания, които спонсорират редица от тимовете в английската Висша лига. Така през април шефовете ѝ обявиха, че от сезон 2025/2026 букмейкъри няма да могат да поставят логата си на екипите на отборите.