на живо

Майка му умря през 1986 г., той се роди през 1990-а

Скандал преди Купата на африканските нации

Шумен скандал гръмна в навечерието на Купата на африканските нации. Разследван е 33-годишният Гелор Канга Каку, офанзивен халф на Цървена звезда. Той е записан, че е роден през 1990 г., въпреки че майка му е починала през 1986.

Габонецът е в състава за Купата на африканските нации, но е обект на открито разследване от CAF.

Организацията може да оспори правото му да играе в отбора на Габон, след като стана ясно, че майката на футболиста, роден в Ойем, Габон, е починала четири години преди раждането му.

Африканската футболна централа започна да нищи случая още през май 2021 г., обвинявайки Канга Каку в изфабрикуване на друга самоличност, за да продължи кариерата си.

Действителната дата на раждане на играча била 5 септември 1985 г.

Реално името на полузащитника е Киаку-Киаку Кианга, а родното му място Киншаса (ДР Конго) и той е на 38 години и четири месеца, но лъже за всичко.

До момента е заблудил екипите на Ростов, Славия Прага и Цървена звезда, където играе от 2020 г. Канга Каку получил и габонското гражданство, въз основа на фалшив акт за раждане, и сръбско - през декември 2021 г.

На 1,5 милиона евро оценява Transfermarkt.de правата на Гелор. Той има 3 отбелязани гола и 5 асистенции в 14 мача с Цървена звезда в сръбското първенство.

Според beIN Sports, федерацията на Габон е изправена пред санкции за прикриване на фалшификата и позволяване на истинския Киаку-Киаку Кианга да играе толкова години в националния отбор.