на живо

Манчини: Загубих своето малко братче

Италианският селекционер тъгува за Виали

Селекционерът на италианския национален отбор Роберто Манчини описа като "своето малко братче" легендата Джанлука Виали, който почина вчера, на 58-годишна възраст, след като загуби битката с рака на панкреаса.

Манчини се върна към последната им среща преди месец.

"Той нямаше сили. Гласът му беше слаб, но изключително ясен. Говорихме си по малко за абсолютно всичко. Той дори искаше да се съберем с по-младите членове на нашите семейства. Лука се усмихваше, шегуваше се. Казвах му, че изкарваше повече пари от мен в "Сампдория". Тогава президентът на клуба определено му плащаше повече. Всичко това се случва малко след сбогуването със Синиша (Михайлович). Губя още един брат, по-малък брат. Точно по този начин обичах да се обръщам към него.", заяви Манчини.

"Срещнахме се, когато бяхме на 16 години и след това никога не сме се разделяли. В юношеските отбори на Италия, в мъжкия национален тим, "Сампдория", в радости и болка. По време на победи и загуби, както и в онези две нощи на "Уембли". Един път преди много години ни се случи да плачем от тъга и горчивина. Други пъти сме плакали от радост, тъй като съдбата ни свърза."

"Джанлука беше най-добрият от нас, завършен нападател, перфектен и смел човек. От доста време се надявах, че той може да стане президент на "Сампдория". Щеше да започне една изключителна история, както във времената като футболист. Беше привилегия да бъда негов приятел и съотборник във футбола и живота."

Треньорът сподели, че Виали е с основна заслуга за триумфа на "Скуадра адзура" на Евро 2020.

"Играчите го обичаха. Джанлука имаше силата и ни даде смелостта, която не знаехме, че притежаваме. Той я използва, за да се бори с болестта. Сбогувам се с още един брат. С неговата сила ще продължа напред, за да му посветя нещо актуално, за което сме мечтали цял живот!"