на живо

"Мечтаех да се прибера вкъщи и просто да спя" - нападател се бори с депресия

Лайл Фостър говори открито за проблемите си

 

Преди ден стана ясно, че нападателят на Бърнли Лайл Фостър ще отсъства от състава за неопределено време поради рецидив на проблемите му с психичното здраве, съобщиха от клуба от Висшата лига.

23-годишният южноафриканец вкара три гола за Бърнли този сезон в осем двубоя.

"Наскоро Лайл ни уведоми, че продължава да изпитва проблеми с психичното здраве и се е обърнал за помощ", написаха от клуба в социалните мрежи.

"В момента той е под грижите на специалисти, които му дават подкрепата, от които се нуждае. Те ще му помогнат да се върне към нормалното си здраве", допълниха от английския тим.

"Молим за вашето разбиране и уважаваме личното пространство на Лайл. Затова по този въпрос няма да правим повече коментари до следващо нареждане", добавиха от Бърнли.

Клубът е предпоследно място във Висшата лига с четири точки след 11 мача. На тима му предстои гостуване на Арсенал в събота.

Фостър страда от депресия от 2021 г. В продължение на три години Лайл така и не се възстанови напълно, въпреки че имаше подобрение след преминаването му в Бърнли това лято. За съжаление се оказа временно.

"Започнах да се подготвям за сезона, но не се чувствах добре", спомня си Лайл в интервю за MSW преди година. "В главата ми се въртят странни мисли. Разбрах, че не мога да се справя. Не знам какво точно става, но не можех да се концентрирам върху играта и кариерата си. Попаднах в друга реалност.

Спомням си как седях сам в къщата си. За първи път се почувствах самотен. Чувствах дискомфорт, когато разговарях с всички мои съотборници, не можех да съм до тях и да правя това, което просто прави един футболист.

Дълго време живях на автопилот. По време на тренировка мечтаех да се прибера вкъщи и просто да спя. Не очаквах с нетърпение мача. Трепетът изчезна.

Тогава разбрах, че имам проблеми. Паникьосах се. Не знаех как да се справя, защото за първи път попадах в такава ситуация. Родители и лекари помогнаха", откровен е Фостър.

Той е роден в Южна Африка и е преминал през академията на Орландо Пайрътс. През 2017 г. Лайл привлича вниманието на скаутите на Монако.

През 2020 г. монегаските го продават на Витория Гимараеш. И там нищо не се получи: първо беше изпратен във втория отбор, а през зимата на 2021 г. е даден под наем на белгийския Вестерло. През лятото на 2022 г. подписва с Бърнли, където работи с Венсан Компани.