на живо

Мондиал 2030: Еко катастрофа за много пари

Турнирът ще се проведе в 6 държави на 3 континента, някои отбори ще пътуват по 21 000 км

Шест държави на три континента ще домакинстват на световното първенство по футбол през 2030 година. Забележителната сделка, сключена от президента на ФИФА Джани Инфантино, гарантира мини екологична и логистична катастрофа.

В зависимост от жребия определени отбори ще трябва да изминат по 21 000 километра. А това са много, много вредни емисии.

Първият мач от турнира ще се играе в уругвайската столица Монтевидео. Следват домакинство на Аржентина в Буенос Айрес и двубой в Асунсион, Парагвай. После шестте отбора, участващи в тези срещи, ще прелетят през Атлантическия океан. Останалите мачове ще се играят в Мароко, Португалия и Испания. Финалът е предвиден за "Сантяго Бернабеу" в Мадрид.

Безпрецедентното споразумение беше гласувано от върховния ръководен орган на ФИФА и ще бъде потвърдено от годишния конгрес в Цюрих в края на следващата година.

Уругвай беше домакин на първото световно първенство през 1930 г. Тогава страната триумфира с титлата. Аржентина за последно прие турнира през 1978 г., докато Испания имаше тази чест през 1982 г. Мароко ще стане втората африканска нация, организирала мондиал, след Южна Африка през 2010 г. Португалия никога не е била домакин.

Шокиращото решение показва решимостта на Инфантино да формира бъдещето на глобалната игра. И докато приходите за милиарди изглеждат гарантирани, големите въпроси остават свързани с лицемерието на централата по отношение на екологичната устойчивост.

Световното Катар например беше рекламирано като събитие с неутрален въглероден отпечатък. Разбира се, и това се оказа невярно - твърдението беше опровергано от Carbon Market Wаtch.