на живо

Националите на Иран покриха емблемата заради убита жена

Нека ме изгонят от отбора, няма проблем, написа Сердар Азмун от "Байер" Леверкузен

Футболните национали на Иран покриха емблемата върху фланелките си, докато звучеше националният химн на страната преди домакинския мач със Сенегал. Двубоят (1:1) премина под знака на протеста срещу починалата в ареста 22-годишна Махса Амини.

Играчите се хванаха за ръце и свалиха черните горнища едва при първия съдийски сигнал. Срещата се игра без публика в Австрия, но въпреки това стотици протестиращи се стекоха към стадиона с надеждата посланията им да бъдат предадени чрез медиите.

"В най-лошия случай ще бъда изгонен от националния отбор. Няма проблем - написа в Инстаграм нападателят на "Байер" Леверкузен Сердар Азмун. - Веднага бих жертвал мястото си дори за един косъм от главите на иранските жени. Тази история няма да бъде заличена. Могат да правят каквото поискат. Засрамете се, че убивате толкова лесно. Да живеят иранските жени!" По-късно публикацията беше изтрита и заменена с по-омекотена версия.

Смъртта на Амини предизвика демонстрации и искане за справедливост не само в Иран, но и в целия свят. Следващият мач на националния отбор на страната ще бъде на световното първенство в Катар - срещу Англия на 21 ноември.