на живо

Наследниците на Марадона завеждат дело заради кражба

Нов скандал около покойната футболна легенда

Наследниците на Марадона завеждат дело заради кражба

Нов скандал около покойната футболна легенда Диего Марадона. Наследниците на великия аржентинец завеждат дело, за да спрат търга на трофей, откраднат от баща им.

Става дума за "Златната топка", връчена на Дон Диего след световното първенство през 1986 г.

Наградата липсваше от десетилетия, преди да се появи наскоро и да попадне в аукционна къща Aguttes. За продажбата на приза е насрочен търг през следващия месец. Кандидатите да се сдобият с него ще направят депозит от 150 хил. евро. Очаква се цената на "Златната топка" да достигне милиони.

Починалият през 2020 г. Дон Диего спечели приза, след като изведе Аржентина до титлата на мондиала в Мексико. Там легендата отбеляза 5 гола. Турнирът остава в историята с двете попадения на Марадона срещу Англия, първото от които бе реализирано с Божията ръка, а второто - избрано за Гол на века.

Адвокатът на семейство Марадона - Жил Море, заяви, че наследниците доскоро не знаели за откраднатата награда. Сега те смятат, че тя им принадлежи и продажбата ѝ трябва да бъде забранена.

От аукционната къща твърдят, че човекът, купил трофея преди години, не е знаел за кражбата.

Версиите за изчезването на наградата са различни. Основната е, че Марадона я е загубил на покер или я е продал, за да покрие дълг. В Неапол обаче смятат, че трофеят се е съхранявал в сейф в местна банка, която била ограбена от мафиоти през 1989 г.