на живо

Не е България: Последната страна на света без национален отбор

Децата там гонят топката боси на бетонни игрища за баскетбол

Не е България: Последната страна на света без национален отбор
 

През последните години световната карта е доста динамична. В този момент върху нея има точно 195 държави. И само една от тях не разполага с национален отбор по футбол.

И не, това не е някаква нескопосана метафора за трагичното състояние на така наречените български лъвове. Ние национален отбор си имаме, отделен въпрос е защо. 

Република Маршалови острови се намира в Микронезия - в Тихия океан, около екватора. Включва 1225 острова, образувани предимно от подводни вулкани. Държавата е популярна най-вече с това, че е площадка за ядрени тестове през 40-те и 50-те.

До миналата година там нямаше дори аматьорска лига по футбол. Нацията с доминирана от САЩ култура проявява съвсем слаб интерес към най-популярната игра. Логично, там липсват и терени.

И все пак Маршаловите острови се стремят да станат член на ФИФА, а един ден дори да участват на световно първенство. Заслугата е на трима британци, които са част от местната футболна федерация. Един от тях - Лойд Оуърс, организира първите тренировки това лято.

Догодина страната ще разполага с подходящ стадион, предстои и първи мач. Вероятно срещу някоя съседна островна държава.

"Когато започнахме през януари, тук нямаше нищо. Нито първенство, нито детски тренировки... Сега искаме да участваме в квалификациите за световно първенство и олимпийски игри", обяснява 34-годишният Оуърс, работил като скаут в третото ниво на английския футбол.