на живо

Оневиниха Марадона за укриване на данъци

Край на 30-годишната съдебна битка

Оневиниха Марадона за укриване на данъци

Край на 30-годишната битка между Марадона и данъчните власти в Италия! Върховният съд оправда покойната футболна легенда по обвинение в укриване на данъци.

Дон Диего бе обвинен, че ощетявал държавата чрез прокси компании в Лихтенщайн. Твърдеше се, че ги използвал за избягване на данъци при получени плащания по имиджови права за периода 1985-1990 г., когато носеше екипа на Наполи.

"Вече мога да кажа без да се страхувам, че ще бъда опроверган - Диего Марадона никога не е укривал данъци!", заяви пред медиите адвокатът на семейството - Анджело Пизани.

Развръзката започна още в средата на декември. Тогава Касационният съд в Рим отмени присъда от 2018 г. Разследванията започнаха още в началото на 90-те и доведоха до обвинения в размер на 37 млн. евро данъчни задължения и конфискация на вещи на Марадона.

"Това решение носи справедливост. То е почит към ценностите на спорта и най-вече на паметта на Марадона", каза още Пизани.

"И най-важното – слага се край на преследването на Диего Марадона, което той трябваше да изтърпи в продължение на 30 години. най-малкото, сега някои хора трябва да се извинят пред паметта на гения."

"Наследниците имат вече законното право да поискат обезщетение от държавата. Надявам се, когато го получат, да го използват в памет на баща си", допълни юристът.

Марадона - световен шампион с Аржентина от 1986 г., почина от сърдечна недостатъчност в края на ноември 2020-а. Тогава той бе претърпял мозъчна операция две седмици по-рано.

Филма "Божията ръка ни помаха за сбогом" на Калоян Кюркчиев можете да си припомните във видеото най-горе.