на живо

Осъдиха трима заради расизъм към Винисиус (ВИДЕО)

Историческо решение в Испания

Осъдиха трима заради расизъм към Винисиус (ВИДЕО)
 

Исторически ден за борбата с расизма във футбола! Трима фенове на Валенсия бяха осъдени за обиди на тази основа към звездата на Реал Мадрид Винисиус, отправени през май 2023 г.

Срещу привържениците беше заведено дело, към което по-късно се присъединиха самият играч и кралският клуб.

Тримата фенове на "прилепите" първоначално отнесоха наказания от по 12 месеца ефективна присъда, плюс още 3 забрана за посещаване на мачове от Ла Лига и испанския национален отбор. Сега те са намалени до 8 месеца и година забрана за посещаване на двубои от местния професионален футбол.

Присъдата бе приветствана от президента на Испанската футболна лига Хавиер Тебас, който обаче разкритикува сроковете за стигане до решението.

"Това е страхотна новина в борбата срещу расизма в Испания, тъй като поправя щетите, които Винисиус понесе, но също така отправя послание към останалите фенове, които идват на стадионите, за да обиждат. Те ще бъдат открити от Ла Лига и ние ще ги предадем на органите, след което ще има криминални последици за тях."

"Разбирам, че може би има известно разочарование от времето, необходимо за произнасяне на присъдата, но това показва, че Испания е държава, която гарантира справедлив процес. В този смисъл ние уважаваме справедливостта, но също така изискваме развитие в законодателството, така че да имаме повече правомощия за налагане на санкции и ускоряване на процесите в борбата с расизма.", коментира Тебас.