на живо

Предсмъртното желание на Свен-Горан Ериксон: Англия европейски шампион!

"Когато чуеш такава диагноза, всеки ден, в който се събуждаш и не изпитваш болка, е страхотен."

Бившият селекционер на Англия Свен-Горан Ериксон каза вчера, че едно от предсмъртните му желания е да види как "Трите лъва" печелят тазгодишното европейско първенство - и той е уверен, че ще могат, пише Sun.

Бившият треньор обяви, че е болен от рак и му остава максимум година живот.

75-годишният шведски специалист сподели ужасната новина по време на радио предаване в родината си.

Той е получил инсулт по време на крос миналата година. По-късно бил диагностициран с нелечим рак на панкреаса.

Ериксон е пазел тежката тайна от февруари миналата година.

"Англия играе много добър футбол, а Швеция не се класира, така че ще ги подкрепя. Ще бъде страхотно за мен да съм наоколо, за да ги видя как печелят.

Те имат много добър отбор и той не е само от 11 играчи. Саутгейт разполага с изключителни футболисти, така че мисля, че този път Англия може да се справи", казва шведът.

За последно "Трите лъва", водени от Ериксон от 2001 до 2006 г., ликуваха в континентална надпревара през 1966 г.

"Хари Кейн е роден голмайстор и важен за Англия. Но какво да кажем за момчето от Реал Мадрид! Белингам е голяма звезда в Испания и ще бъде голяма звезда на световната сцена. Той е млад и изключително добър - напада, защитава се и бележи голове. Иска ми се да беше на мое разположение. Със сигурност щях да намеря място за него", споделя болният Свен от дома си в Суне.

"Трябваше да се справим по-добре, когато бях начело на световното първенство през 2002 г. и особено през 2006 г., когато трябваше да стигнем до полуфинал или финал.

Но през 2002 г. бяхме победени от Бразилия, която беше по-добрият. Четири години по-късно не можах да видя по-добър отбор от нас, но това е история. Имахме шансове да спечелим, но отново загубихме с дузпи. Трябва да се надяваме, че историята няма да се повтори.

Имам голям късмет, че бях във футбола дълго време на много високо ниво и че видях света. Но когато чуеш такава диагноза, всеки ден, в който се събуждаш и не изпитваш болка, е страхотен.

Виждам се със специалисти и лекари се надявам да имам една година и повече, но вероятно ще бъде и по-малко. Никой от близките ми дори не спомена, че това може да бе последната ми Коледа. Кой знае?

Все още ходя редовно на фитнес, защото това ме кара да се чувствам по-добре – физически и още повече психически. Не виждам причина да спирам сега", откровен е пред Sun големият треньор.

Свен, който също е ръководил топ отбори в Швеция, Италия и Португалия, добави, че е доволен, че любимият му Ливърпул оглавява Висшата лига.

"Надявам се Ливърпул да спечели тази година, защото винаги съм бил фен на Ливърпул – още от времето, когато бях малко момче."