на живо

Просеше на улицата, а после стана капитан на ПСЖ

Невероятната история на Мамаду Сако

Малко футболисти имат смелостта да говорят за живота си. Още по-малко са тези, които искат да си спомнят бедността, в която са израснали.

Френският футболист Мамаду Сако обаче е смел. Израства в Париж, като дете на емигранти от Сенегал. Той е четвърти наследник от седем братя и сестри.

Бог му дава талант и сила. И с много труд и отдаденост успява да преодолее всички несгоди. По едно време дори беше най-младият капитан в историята на ПСЖ.

33-годишният Сако направи блестяща кариера, като след ПСЖ игра за Ливърпул и Кристъл Палас, а днес защитава цветовете на Монпелие.

Той има три деца и чака четвърто. Живее охолен живот и не го крие.

"На 13 години знаех, че ще стана футболист. Случи се в деня, в който загубих баща си. Някой ме попита дали е трудно да си капитан на ПСЖ на 17 години? Отговорих: "Най-трудното нещо за мен беше да стана капитан на семейството си на 13-годишна възраст", откровен е централният защитник в телевизионно интервю.

Мамаду си припомня и зловещи сцени от детството си.

"Веднъж бях на улицата, просех, а жената, от която поисках пари, държеше чантата си, сякаш исках да й открадна нещо. Бях шокиран. Просто исках да си купя хляб. Бях гладен, а тя усети, че искам да й направя нещо лошо, да я ограбя. Тогава си казах, че ще стана някой".

Французинът обясни какъв е бил животът му.

"Знам какво е глад и студ. Молил съм се за храна. Това беше моят живот, когато бях малък, но не обичам да се връщам назад. Имам достойнство, всички имаме трудна история..."

Мамаду Сако разкрива, че ролята му в обществото не е просто да бъде известен като футболист.

"Моят живот е това, което ме кара да искам да помагам на другите. Искам да използвам вниманието, което има към към. И да бъда вдъхновение", казва Мамаду, който е спечелил като футболист над 40 милиона евро.

Той има трофеи с Ливърпул и ПСЖ, както и 29 мача (2 гола) за френския футболен отбор.