на живо

Русия мобилизира и прати на фронта бивша звезда на "Евертън"

Диняр Билялетдинов е служил в спортна рота преди 19 години

Бившата звезда на "Евертън" Диняр Билялетдинов беше мобилизиран и пратен да се бие в Украйна, твърдят медиите в Русия. 37-годишният халф прекара три сезона на "Гудисън Парк", след като беше привлечен от "Локомотив" Москва срещу 9 милиона паунда. Той сложи край на футболната си кариера през 2019 г. след кратък престой в шампионата на Литва.

Новината идва след наредената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация заради продължаващата война в Украйна. Заповедта се отнася за мъжете, служили във въоръжените сили и притежаващи определени военни умения.

Указът, който влезе в сила миналата седмица, предвижда мобилизацията на 300 000 руснаци. Той предизвика паника сред цивилното население, като огромен брой граждани опитват да се доберат до съседните страни.

Ииформацията за призоваването на Билялетдинов беше потвърдена от неговия баща пред изданието Sport24.

"Да, Диняр получи призовка. Той беше в спортната рота преди повече от 19 години, докато играеше за младежките отбори. Беше много отдавна, но заповедта дойде и той положи клетва. Синът ми прекара цялата си служба в спорта. Не знам какво беше точното му разпределение - или строителен батальон, или железопътни войски."

Билялетдинов има 46 мача за руския национален отбор между 2005 и 2012 г. и беше част от тима, достигнал до полуфиналите на Евро 2008.