на живо

Съдиите и ФИФА умуват: Как да променим футбола?

Трябва да се върне уважението към съдиите, категорични са те

Reuters

Съдбоносна среща за футбола предстои на 2 март. Международният съвет на футболните асоциации (IBAF), който отговаря за правилата, и представители на ФИФА ще застанат очи в очи, за да умуват върху нововъведенията в играта. 

Този път акцентът е към съдиите. От двете организации ще се стремят да върнат позагубеното уважение към реферите. Ето и какви идеи ще бъдат обсъдени:

Забрана за говорене със съдиите
Такава привилегия ще имат само капитаните. От ФИФА и IBAF искат да намалят до минимум гледките на рефери, заобиколени от цял отбор недоволни футболисти. Всяко по-остро възражение ще се наказва с жълт картон, а и с обсъждания син, който ще вади играча от терена за 10 минути. 

Син картон
Новата санкция ще бъде тествана скоро. Синият картон се дава за дисциплинарно провинение и ще бъде в сила дори за вратарите.

Камери
Ще се обсъди предложението съдиите да носят леки камери на гърдите си. По този начин те ще могат да се чувстват по-защитени.

Снимка: Reuters

ВАР, достъпен за всички
Решенията на съдиите, които гледат видеоповторения, ще бъдат съобщавани веднага и пред целия стадион, а не само на главния рефер. Тази идея вече се прие радушно по време на Световното клубно първенство.

Пилеенето на време
В последните години дългите продължения станаха традиция. Според съдиите трябва да се затегне контролът върху вратарите, които са в най-изгодна позиция да бавят играта при благоприятен резултат.

По-ясни правила
В момента решенията на ВАР често са обект на дискусии. ФИФА и съдиите искат правилата да станат по-ясни и опростени. 

Снимка: Reuters

"Забравеното" правило за дузпа
Влизането на футболисти в наказателното поле преди изпълнението на 11-метровия удар и сега е забранено. Въпросът е, че често бива пренебрегвано.

Международният съвет на футболните асоциации включва представители от британските футболни асоциации - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Именно те отговарят за правилата в играта, тъй като по този начин се почитат традициите на футбола. От друга страна контрол налага ФИФА - международната асоциация, в който членуват 209 футболни федерации. За одобрение на което и да е правило е необходимо мнозинство то 3/4, което означава, че нито една страна не може да действа еднолично.