на живо

Той играе на улицата, но мениджър го вкара в националния отбор

Скандал на световното: капитанът на Нигерия с картотека в измислен клуб

Голям скандал може да разтърси ФИФА по време на световно първенство (U20), което се провежда в Аржентина.

В главната роля е капитанът на Нигерия. 17-годишният Даниел Бамеджи е част от отбора на Yum Yum в родината си. Оказа се обаче, че Даниел няма картотека в нигерийската федерация, следователно и във ФИФА, а най-странното е, че Yum Yum не съществува като клуб.

Миналия октомври Бамеджи игра за отбора до 23 години, след това се включи при 20-годишните, а има и мач за А-селекцията - контрола с Коста Рика.

Талантът беше повикан и за квалификациите за Купата на африканските нации през март тази година срещу Гвинея Бисау, но не игра.

"Той беше избран, защото е защитник, който може да играе и като стопер, и като десен бек. Разбира се, може да има играчи, които са на по-високо ниво, но аз избирам футболисти, които са качествени за дадена позиция", казва треньорът Жозе Песейро.

Според някои нигерийски журналисти Бамеджи играе футбол на улицата, но зад гърба си има много силен мениджър, който прави всичко възможно за клиента си.

Ситуацията напомня на стария и горчив проблем, който продължава от десетилетия. Бамеджи изобщо на 17 ли е?

"Клубът Yum Yum е измислен, той не съществува. Момчето играе на улицата, а негов приятел и агент го вкара в националния отбор", настояват журналисти.

Сега ФИФА е на ход да разследва случая. Казусът не е първият и няма да е последният с фалшифицирана възраст на младежи в африканските национални отбори.