на живо

След уволнението на Роналдо: Семейство Глейзър продава "Юнайтед"

Американските бизнесмени придобиха клуба срещу 790 млн. паунда

Семейство Глейзър обмисля продажба на "Манчестър Юнайтед". Собствениците на един от емблематичните клубове на Стария континент обявиха, че "проучват стратегически алтернативи". Американските бизнесмени придобиха собствеността на "червените дяволи" през 2005 г. за 790 милиона паунда.

Намерението идва след години на протести от феновете. Заради недоволството се стигна до бойкот на двубой с "Ливърпул". Кампанията на привържениците стана популярна като "Глейзър аут".

В изявление се казва, че бордът "ще разгледа всички стратегически алтернативи, включително нови инвестиции в клуба, продажба или други сделки, включващи компанията".

"Процесът ще включва оценка на няколко инициативи за укрепване на клуба, включително реконструкция на стадиона и инфраструктурата, както и разширяване на търговските операции на клуба в световен мащаб, за да се повиши "дългосрочният успех на мъжките, женските и академичните отбори на клуба и да се донесат ползи за феновете и другите заинтересовани страни".

През 2012 г. американските бизнесмени продадоха 10 процента от акциите чрез листване на борсата. През октомври 2021 г. бяха продадени 9.5 милиона акции.

Новината идва само ден след раздялата с Кристиано Роналдо. В скорошно интервю португалецът обяви, че се "чувства предаден", а също така разкритикува ръководството на клуба.