на живо

Сравни Нетаняху с Хитлер и хвърли оставка

Скандал в английския футбол

Сравни Нетаняху с Хитлер и хвърли оставка

Скандал в Англия! Васим Хак подаде оставка като член на Съвета на Футболната асоциация (ФА), след като заяви, че "Адолф Хитлер би се гордял с Бенямин Нетаняху".

Хак, който беше отстранен от длъжност, след като негова публикация в социалните медии за войната на Израел с "Хамас" доведе до обвинения в антисемитизъм, заяви, че решението му да се оттегли е най-добрият начин на действие за ФА и за него и повтори, че коментарите му не са били насочени към еврейската общност.

Оставката е подадена преди приключването на разследването.

Хак, който се присъедини към ФА като представител на футболните общности през 2019 г., вече беше уволнен от Асоциацията по тенис като независим съветник. Срещу него се води разследване и от England Golf, където той изпълнява роля, подобна на тази във ФА.

Скандалът беше предизвикан от Хак, който преди това напусна позицията в Консултативния съвет по приобщаване на ФА, като публикува в X:

"Нетаняху пожертва собствения си народ, за да запази властта. Докато палестинците се опитват да запазят здравия си разум. Адолф Хитлер би се гордял с Бенямин Нетаняху."

Първоначално ФА заяви, че Хак е изтрил публикацията и се е извинил за нанесената обида. Лорд Уолфсън, който председателства Регулаторния комитет по футбол на ФА, обаче призова за по-остра реакция. Ръководният орган на английския футбол започна разследване и нарече поста "неприемлив" и "силно обиден".

Два дни по-късно Хак беше временно отстранен от длъжност, като ФА заяви, че бъдещето му зависи от резултатите от разследването. В четвъртък Хак изпрати писмо до председателя на ФА Деби Хюит, за да предложи оставката си.

"С голяма тъга Ви информирам за решението си да подам оставка като член на Съвета на ФА с незабавен ефект", написа Хак.

"Като човек, който през годините е работил в тясно сътрудничество с много евреи и е създал значими и ценни приятелства, най-болезнената част от този процес е да знам, че някои от тези приятели и колеги може да не ми простят за неразбирането и болката, които неволно съм причинил. Поемам цялата отговорност и отново поднасям извиненията си на тях и на всички засегнати. Коментарът ми беше директна критика към политик, а не към раса или религиозна група. Изразявайки тези чувства, избрах изцяло погрешни думи и това се отрази на лидерската позиция, която заемам във ФА.", допълни той.

Хак добави, че ще се срещне с членове на еврейската общност. Той предложи да помогне на ФА да създаде "систематичен процес за обединяване на общностите".

Говорител на ФА заяви: "Приемаме оставката на Васим Хак от ролята му на член на Съвета на ФА с незабавен ефект. Също така потвърждаваме позицията си, че футболът е въпрос на единство, а не на разделение, и приветстваме извинението му към еврейската общност за неприемливите коментари, направени в социалните мрежи."

ФА понесе критики, след като отказа да освети арката на "Уембли" в цветовете на израелското знаме заради нападението на "Хамас" на 7 октомври. Оттогава се реши тя вече да не бъде осветявана за социални каузи и в знак на солидарност след терористични атаки и природни бедствия.