на живо

Стадион, потънал в бурени, вместо "Олд Трафорд" и "Анфийлд" за Евро 2028

Реконструкцията на "Кейзмънт Парк" ще струва 308 млн. паунда

Европейското първенство по футбол през 2028 г. ще се проведе във Великобритания и Ирландия. Това звучи отлично - футболът се връща към корените си. 

Но оптимизмът бързо се изпарява, когато видите един от стадионите-домакини на шампионата. Става дума за "Кейзмънт Парк" в Белфаст. 

Съоръжението, което можем чистосърдечно да определим като "разорана нива", измести спортни бижута като "Олд Трафорд", "Анфийлд", "Стамфорд Бридж". 

Организаторите ще използват "Уембли", "Етихад", "Тотнъм Хотспър Стейдиъм", "Вила Парк", "Сейнт Джеймсис Парк" и новостроящият се в момента стадион на Евертън, който трябва да бъде завършен за началото на сезон 2024/25 в Англия, "Милениъм" в Кардиф, Уелс, "Хемпдън Парк" в Глазгоу, Шотландия и "Авива Стейдиъм" в Дъблин, Ейре.

Проблемът в Белфаст обаче остава. И се превръща във финансов! 

На "Кейзмънт Парк" не се е играло футбол от 10 години. Теренът е покрит с бурени, трибуните са обрасли и се рушат, няма нищо, което може да послужи за европейско първенство!

Затова е нужна реконструкция! По първоначален план тя щеше да струва 77,5 млн. паунда. С времето обаче цената нарасна главоломно. Според английските медии, в момента за направата на стадион с нужния капацитет от поне 30 000 зрители са нужни 308 млн. паунда. 

Откъде ще дойдат те? Все още не е ясно!

Засега държавата е обещала около 120 млн. паунда, а още 15 млн. ще дойдат от Галската атлетическа асоциация, която организира турнири по спортове, познати предимно на местните като хърлинг и камоги.

Асоциацията е и настоящият собственик на стадиона, открит през 1953 г. с мач по галски футбол - спорт, в който два отбора от по 15 човека ритат и носят топка, за да спечелят повече точки от противника. 

Проблемът е значителен за Северна Ирландия, като през 2023 г. парламентарно представените партии в страната излязоха с обща декларация, че реконструкцията на стадиона ще завърши в срок. Тя обаче още не е започнала. 

Ако се питате защо точно този стадион, който създава толкова проблеми, е включен в кандидатурата, а не "Уиндзор Парк", където националният отбор играе мачовете си, отговорът е прост. Националният стадион побира само 18 500 зрители - твърде малко за изискванията на УЕФА.