на живо

Стига пари и жени: Играч на Ман Юнайтед стана свещеник

Имах всичко, за което мечтаят младите мъже, но бях нещастен, споделя Филип Мълрайн

Бивш футболист на Манчестър Юнайтед се отегчи от парите и красивите жени. Въпреки че в началото на века печели по 500 000 паунда на година, той зарязва лъскавия си живот, обявява фалит и става свещеник.

Някогашният национал на Северна Ирландия Филип Мълрайн, който носи екипите още на Норич и Кардиф Сити, е ръкоположен в Католическата църква още през 2017 г.

Кариерата му стартира в академията на "Олд Трафорд", но записва само един мач за "червените дяволи" във Висшата лига. През 1999 г. се мести в Норич, където договаря годишна заплата в размер на половин милион паунда.

Филип се превръща в любимец на феновене на "Кароу Роуд" - записва над 150 мача за тима, преди да премине в Кардиф Сити през 2005 г. Следва спад във формата, периоди в Лейтън Ориент и Кингс Лин Таун и пенсиониране през 2008 г.

Докато много бивши футболисти стават треньори или телевизионни анализатори, Мълрайн избира да загърби блясъка на славата и да потърси духовно извисяване.

"Трудно е да се определи конкретният момент, в който реших да стана свещеник. Може би започнах да мисля по въпроса през последния ми сезон в Норич. Просто изпитвах неудовлетворение от начина ми на живот."

"Разбира се, разполагах с куп привилегии като футболна звезда. Но непрекъснато чувствах някаква празнота. Странно е, нали - да се чувстваш нещастен, докато разполагаш с всичко, за което мечтаят младите мъже. Това ме накара да поема към изследване на собствената си вяра. Взех решение да се прибера вкъщи за година. И всичко се преобърна с главата надолу."

За известно време Филип работи като доброволец в приют за бездомни. Посещава литургии и се моли редовно. "Докато във футбола има върхове и спадове, в религията имам усещане за стабилност и удовлетворение."

46-годишният мъж вече е преподобния отец Филип Мълрайн, след като е ръкоположен за свещеник за Доминиканския орден през 2017 г. В момента ръководи конгрегация в църквата St. Mary's Priory в Корк.

Като футболист той се радва на любовта на феновете. Но не винаги. През 2005 г. е изгонен позорно от националния отбор, след като нарушава вечерния час и излиза да пие със съотборника си Джеф Уайтли.

А сред онези, които го тласкат към решението да стане свещеник е... Питър Крауч. Двамата са съотборници в Норич.

В книгата си "Как да бъдеш бивш футболист" бившият нападател на Ливърпул посочва "Може би – и това е възможност, която не обичам да обсъждам – мотаенето с мен в онези замаяни месеци го убеди, че има нужда от нова посока в живота му."

Сред любовните завоевания на Филип е бляскавия модел Никола Чапман. Днес тя е влогър за красота и мода в социалните медии, след като натрупа над два милиона абонати в канала си в YouTube.

През 2016 г. бившият халф е обявен в неплатежоспособност от Върховния съд на Белфаст. Смята се, че той е инвестирал сериозно във фонд, който се възползва от законова вратичка за данъчни облекчения при влагане на парите във филмовата индустрия. Смята се, че самият Мълрайн е пожелал да бъде обявен във фалит.