на живо

"Умрете, журналисти и негодници": Фенове на Динамо Загреб остават в гръцки затвори

Част от привържениците дадоха показания пред съда в Атина за убийството през август

"Умрете, журналисти и негодници": Фенове на Динамо Загреб остават в гръцки затвори

Феновете на футболния Динамо Загреб ще останат в гръцките затвори поне половин година, съобщи "Вечерни лист", позовавайки се на изявленията на адвокатите на първата група фенове, които дадоха показания пред съда в Атина.

Общо 102 хърватски привърженици са в затвори в цяла Гърция, арестувани през август за безредици преди квалификация за Шампионската лига срещу АЕК, в която 29-годишният фен на АЕК Михалис Кацулис беше убит.

"Следващото решение, което чакаме, е кой ще бъде освободен от следствения арест, кой ще бъде привлечен като обвиняем и кой ще бъде съден и кой ще излезе на свобода“, каза адвокатът.

Дотогава ще е изтекъл поне половината от 18-месечния максимален период на разследване, посочва хърватското издание.

Гръцкият адвокат на повечето запалянковци на Динамо Атанасиос Кайменакис, някога член на фенгрупата на Панатинайкос Gate 13, заяви след края на разпита на клиентите си, че за 60 от 90-те, които представлява, няма веществени доказателства, нито видеозаписи, нито ДНК проби, въз основа на които са били задържани.

"Нашата защита е силна, апелирам към семействата на моите клиенти да запазят спокойствие. Когато посетих Bed Blue Boys в затворите, пазачите ми казаха, че са изключително дисциплинирани и се държат добре", каза защитникът.

Когато обаче феновете бяха докарани в съда, те крещяха ругатни и показаха среден пръст през прозорците, предават хърватските медии.

"Мрете журналисти, евреи и негодници", крещяха феновете към присъстващите представители на медиите.

Неофициално се разбра, че разчитането на жалбите може да отнеме около 15 дни, по които ще работят множество преводачи. Други 44 членове на Bad Blue Boys ще се явят пред съдията днес, а останалите ще дадат показания в сряда.