на живо

В Африка вдигат чудовище със 115 000 места (ВИДЕО)

Най-големият футболен стадион в света ще струва минимум 500 млн. евро

В Африка вдигат чудовище със 115 000 места (ВИДЕО)

Най-големият футболен стадион в света ще изникне в Мароко. Забележителният проект е поверен на Populous - създателите на новия дом на Тотнъм. А амбициозната цел е съоръжението да приеме финала на световното първенство през 2030 година.

Grand Stade de Casablanca ще разполага с поразителния капацитет от 115 000 зрители. Мароко е домакин на мондиала след 6 години съвместно с Испания и Португалия. А стадионът е големият му коз в битката кой да домакинства на решителния сблъсък за титлата.

В борбата са още "Сантяго Бернабеу" и "Камп Ноу". Първият наскоро беше обновен, а на втория в момента тече мащабна реконструкция.

Подготвителните работи вече са стартирали на площ от 100 хектара на 30 километра северно от Казабланка - в град Ел Мансурия. Публичното финансиране е одобрено през октомври.

Дизайнът е вдъхновен от местен обичай - годишно сбор на повече от 30 племена от южно Мароко и други региони на Северозападна Африка. Структурата на стадиона ще наподобява гигантска шатра сред гористия пейзаж наоколо.

Плановете датират още от 2011 г. Прогнозният бюджет е 5 млрд. марокански дирхама (около 450 милиона евро). Предвид мащабите обаче е лесно да се предвиди, че сумата ще нарасне бързо.