на живо

Заговор срещу Русия и женска плът: Как София приюти скандален мач

Спартак Москва посреща Лийдс на "Герена" заради зверския студ в руската столица

Заговор срещу Русия и женска плът: Как София приюти скандален мач

На 26 ноември в Москва трябва да се играе първият мач от 1/16-финалите на Купата на УЕФА между Спартак и Лийдс. Трябва, но не се играе. Гостите от Англия категорично отказват да излязат на студа в руската столица. А реферът Андерс Фриск излиза на терена на стадион "Динамо", за да установи, че температурата е минус 18 градуса. Първоначално срещата е отложена за следващия ден, а след това е решено да се играе след седмица в град с по-благосклонен към футбола климат.

Треньорът на Спартак Олег Романцев не е на себе си от гняв. Той говори за заговор срещу Русия. "Нашата родина вече не е уважавана и трябва да направим така, че Западът отново да се страхува от нас. Иначе ще останем в покрайнините на Европа", отсича специалистът. И намеква за вековни кръвосмешения на Острова.

Всъщност британците не за първи път се обръщат към УЕФА през въпросния сезон. По-рано Лийдс настоява гостуването на Партизан да се премести в Нидерландия заради нестабилната обстановка в Белград. Месец по-рано Спартак играе именно с "гробарите" в столицата на Югославия въпреки военните действия там. А руските фенове се сприятеляват с тези на Цървена звезда и заедно изгарят американското знаме...

За домакин на отложения мач е определен София. На 2 септември 1999 г. на стадион "Георги Аспарухов" няколкостотин привърженици на Спартак, подкрепени от сериозен брой фенове на ЦСКА, успешно надвикаха няколко хиляди британци.

Харю Кюъл дава аванс на символичните гости, но с голове на Александър Ширко и Робсон руснаците печелят с 2:1. А "анализ" на мача се прави дори във вечерното шоу "Голата истина", в което водещата съобщава новините, докато сваля сутиена си.

Спартак губи реванша с 0:1 и отпада заради гола на чужд терен на Лийдс. А мачът в София остава в историята.